logga
STARTSIDA
OM MIG
COACHING
FÖRELÄSNING
TRIATHLON
KONTAKT
Min gamla blogg

15 december-11
Till
Media, sponsorer, supporters och vänner

Efter att under 15 år fått, tagit, mig möjligheten att cykla genom hela USA, Sverige och Nya Zeeland, tränat och tävlat i Australien, stora delar av USA,  Brasilien, Canada, Kina, Europa.....tränat i solsken, snöstorm, sandstorm...., varit trött, haft fotskav, pungskav....mött många fantastiska människor från stora delar av världen.....siktat högt, ramlat, rest mig upp, skjutit lågt, hoppat över, ställt in, ställt på.....så är det dags !

Jag har de senaste åren inte varit främmande att byta inriktning om jag hittat något som betyder lika mycket för mig som mitt egna idrottande, och nu när jag har under ett år jobbat som tränare/coach till andra som velat utvecklas som idrottare så känner jag att jag äntligen hittat det jag vill göra för en lång tid framöver och tiden känns helt rätt.
Att lämna en karriär som elitaktiv kommer alltid att vara svårt, det finns ingen härligare känsla att vara i toppform och känna sig odödlig på tävlingsbanan, men allting har ett slut och detta  är ett steg som jag inte vill skjuta på längre nu när jag hittat en fin övergång till något annat jag tycker är grymt skoj.

Jag hade förmånen att till säsongen som varit hjälpa många andra Ironman atleter infria sina mål och drömmar vilket gav mig själv en enorm kick, och även som föreläsare senaste åren har jag fått möjligheten att inspirera människor, och något som jag verkligen vill fortsätta med. Och då jag känner att jag inte kan satsa på en privat karriär som coach/tränare och föreläsare samtidigt som jag själv är elitaktiv på den nivån jag vill vara så väljer jag alltså att lägga min karriär som elitaktiv på hyllan för att istället fortsätta min karriär som coach/tränare och föreläsare....

När jag tittar tillbaka på min karriär så är det ett antal resultat som jag är extra stolt över:

1. Mitt Svenska Rekord på Ironman distansen på 8.15 min

2. Att jag 2009 kom tillbaka till tävlingsbanan efter flera års svår utbrändhet och inte bara vann SM på Ironman utan satte även ett nytt banrekord.

3.  2:a plats på Ironman Nya Zeeland 2004 och Ironman UK 2006, satte ett nytt banrekord på den avslutande maran på båda loppen som står sig än idag, 2.42 resp 2.44 tim. (detta efter 3860 m simning och 18 mil cykel alltså)

4. Vann min åldersklass, juniorklassen, på den mytomspunna Ironman tävlingen på Hawaii 2002, tillika inofficiellt VM på distansen, och blev tack vare det nominerad till årets nykomling på Svenska Idrottsgalan, stort för både mig och Svensk Triathlon.

5.  5 st SM Guld i Duathlon ( löpning, cykel, löpning )

6. Här kommer resten av de ca 200 medaljerna som jag samlat på mig genom åren i alla möjliga idrotter och distanser.
Vi får väl se om framtiden ger inspiration till att sammanfatta min resa i bokform....men tills dess så får ni se mig med tidtagarur i handen, eller uppe på scen med headset på, för det är där jag lägger energin framöver...

Håll er uppdaterade här på min hemsida på vad som händer framöver...för sitta still har jag fortfarande svårt för :)  Här finns även info om ni vill boka mig som föreläsare,  anlita mig som coach eller hitta på något annat skoj.

Tack för all support genom åren ! Oavsett om det varit med utrustning, $$$$ eller heja rop så har det betytt mycket för mina framgångar !!

Kör hårt, men smart !!
Hälsningar
Clas


13 november-11
Ok vad tiden rullar på....
Då var vi inne i november och första snön har inte kommit än här uppe i Mockfjärd iallafall, men dom spår ju en kall vinter så det kommer säkert.
Bilden till höger är från Hackmora Bergslopp där jag kom 4:e.
Loppet är bara 2.7 km men har en höjdskillnad på 210 m, och då är det inte ens mkt uppför första km....
Jag hade ju lovat mig själv att inte tävla i år men jag lunde inte hålla mig borta från denna roliga och mkt speciella tävling. Jag vann tävlingen 3 ggr i början i slutet av 90 talet, men då den tiden kärde jag bara kort och hård träning så då var jag ju mer eller mindre specialist på denna typ av tävling, nu, 12 Ironman senare så var det lite segare men nöjd att jag kunde hålla farten uppe hyffsat och var bara 30 sek ifrån mij bästa tid i loppet.
 
I övrigt så flyter det på bra med coachningen och föreläsningarna...har ett bra team att jobba med, men skulle du vilja ha min hjälp för att uppnå dina idrottsliga mål kommande år så hör gärna av dig, avsett om du är nybörjare eller elit. Skicka mig ett email på clasbjorling@hotmail.com så får vi se hur jag bäst ska kunna hjälpa dig.
Min föreläsningsprofil hittar du på http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/
 
I övrigt inget nytt...men jag skriver så fort jag har något spännande att berätta, eller bli vän med mig på facebook så lägger jag ibland ut något där också.
 
Kör hårt, men smart !!
Clas


22 augusti-11
Sitter på planet hem från Frankrike, varit här på ett 8 dagars läger med kompisar från bla NZ och USA. Sist jag körde ett läger med dom var när vi för 1.5 år sen körde ett 2 veckors läger där vi cyklade från norra spetsen av NZ till södra spetsen, så det var ett kärt återseende. Dessa läger som går under namnet Epic Camp går alltid ut på att träna mkt och pressa sina gränser men samtidigt umgås och ha skoj under tiden. För mer info och bilder mm se
www.epiccamp.com , mina facebook sida, men jag ska också försöka få upp lite bilder på denna sida under länken bilder.
Jag var själv lite osäker på formen innan jag åkte hit då jag inte tränat speciellt mkt simning, cykel och löpning i år utan mest åkt motocross…..men det skulle visa sig att det är väldigt bra träning då jag hängde med ganska bra redan första dagarna och blev sen ännu starkare lägret igenom. Så nu sitter jag här och är väldigt nöjd med hur kroppen svarat. Blev kring 50 timmars träning över 8 dagar fördelat över simning, cykel och löpning, men just cyklingen står för huvuddelen av timmarna, blev ca 107 mil på sadeln och totalt ca 20 000 höjdmeters klättring på cykeln, så det var inga mil man fick gratis direkt. Vi cyklade några av de klassiska stigningarna som är med på Tour de France…körde i stort sett en eller 2 långa klättringar per dag där man sitter och cyklar uppför i ca 1 timme, och tack vare att vi hade en inbördes tävling under de flesta stigningarna så blev det bra intensitet under veckan också.
Nu gäller det bara att ta det lugnt några dagar så att kroppen får hämta sig och bli starkare.
Något som definitivt också hjälpt mig att få kropp och knopp att svara bra på belastningen jag utsätter den för och hjälper till med återhämtningen är tillskotten från NuSkin som jag äter, har ju tagit dessa i 7-8 månader nu och känner stor skillnad i hur kroppen svarar…så är du intresserad av att höra mer om dom så hör av dig så kan jag skicka mer info eller vill du bara läsa lite själv så klicka på länken ovan ”Vill du bruka samma produkter som jag gör” och läs där bla om Vitality, Marine Omega och LifePak…
Även magnetmattan från Bemer som jag andvänt några år nu,
http://www.timeoutstudio.se/ gör att kroppen återhämtar sig bättre.

Tack vare att kroppen svarade så bra så suger det ju lite i magen att tävla redan i år…sa ju efter förra säsongen att jag skulle ta ett år vila från hård träning och tävling för att satsa på coachning och föreläsningar för att ge kroppen en chans till en längre period att återhämta sig…och det är ju roligt att se att det gett resultat…så vi får se om det kanske blir någon mindre tävling i höst….men annars så blir det att sakta komma in i en bra träningsrutin och bygga upp sig inför nästa säsong då jag hoppas kunna stå på startlinjen på någon Ironman igen.

//Clas


24 juli-11
Då var sommaren här också och vad har hänt sen sist?
I stora drag så har jag efter en intensiv vinter/vår med mkt farande på läger som ledare och föreläsningar här hemma kunnat ta det lite lugnt i några veckor nu, från mitten av aug så börjar hösten sakta fyllas upp med jobb så jag njuter av fulla drag av att bara ta dagen som den kommer nu.
Innan jag fick börja ta det lite lugnt så var jag ju tävlingsledare på en ny triathlontävling som vi körde i samband med Vansbro simningen helg i just Vansbro. Distansen var en halv Ironman och jag måste säga att både deltagare och publik var nöjda med tävlingen, visst det finns alltid små saker att förbättra med vi var väldigt nöjda för att vara första året, och som det ser ut nu så blir det en fortsättning på tävlingen 2012 och framåt.
 
Jag förgyller bla dagarna med lite motocross åkning...inga otäcka vurpor sen den för 2 månader sen så nu hoppas jag kunna hålla mig på hjulen.
Det blir väl lite annan träning också även fast fokus i år är bara att ta det lugnt och bara träna för hälsans skull...känns bra, men visst är man sugen på att köra på rejält..men nu kör jag enligt min plan.
 
Några av de som jag coachar har kört sin huvudtävling för säsongen och än så länge är det full pott när det gäller att infria deras målsättningar med tävlingen som det satte upp när vi började jobba ihop i höstas/vintras, riktigt skoj att få känna sig delaktig i andra människors framgångar och något jag definitivt kommer att fortsätta med, så vill ni ha min hjälp att jobba mot era mål och drömmar i livet så tveka inte att höra av er...
 
Även föreläsningsbiten brinner jag grymt mkt för, så se till att boka upp mig under hösten så att jag kan få dela med mig av mina erfarenheter genom livet så du slipper göra samma dyrköpta misstag som jag har gjort
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/
 
Jobbar även vidare med NuSkin då jag älskar deras produkter, hör av er om ni är intresserade av att testa

 
Tror det var allt för nu, jag skriver väl en ny uppdatering när jag tittat framåt få se vad hösten och vintern kommer att innebära med jobb och träning.
Tills dess får jag önska en fortsatt bra sommar !!
//Clas


12 juni-11
Då har det hunnit blivit juni också, härliga tider.
 
Halsen har läkt ihop fint sen jag tog bort halsmandlarna för 5 veckor sen, kom sen igång och röra på mig igen då kraschade jag på motocrossen och fick äka till akuten med hjärnskakning och skadad axel..men nu börjar det ordna upp sig igen, tur att jag inte ska göra någon allvarlig idrottssatsning i år utan jag har tid att strula runt lite som här :) Hur kul som helst iallafall..
 
Har haft några fler riktigt roliga föreläsningar och även jobbat vidare med coachningen, var med som ledare på ett öppet läger i Stockholm som tidningen Outside ordnade. Var också med på ett ungdomsläger i triathlon i Hallstahammar för några veckor sedan och avsluta ett projekt jag jobbat med under vinter/våren för triathlonförbundet med att hitta nya talanger till sporten.  Och avslutar jag ett projekt så lär jag ju ha nya.... så nu har jag bestämt mig ( vilket i och för sig var ett lätt beslut ) för att börja jobba med företaget som jag haft sponsring av tillskott med sen januari och kännt och sett resultat jag aldrig haft av tidigare produkter, företaget heter NuSkin och jobbar med anti-aging
. Hör av er om ni vill att jag ska komma och göra en demo...
Jag var nere i Frankrike förra veckan i 3 dagar för att vara med på ett konvent med dom och höll en föreläsning och fick bra insyn i företaget då jag fick träffa ledarna och flera av forskarna bakom produkterna, så jäkla spännande och går helt i fas med vad jag annars gör och brinner för nämnligen med att försöka hjälpa människor att få ut mer av sina liv....och det är ju lätt eftersom jag själv är så imponerad av produkterna, både de som jobbar på utsidan och insidan. Detta är framtiden !!
 
Kommande vecka ska jag ner till Kalmar och föreläsa och vara med på ett läger, sen väntar midsommar och resten av sommaren !!
Hoppas ni tar vara på dagarna !
 
Hälsningar
Clas


11 maj-11
Då var sköna maj här också, och vilket fantastiskt sommarväder vi redan fått avnjuta....
Sen men förra uppdatering så har jag hunnit med ytterliggare ett läger till kanariön Fuerteventura, de sista av de 3 planerade lägren där den här vinter/våren. Även fast jag själv inte ska tävla seriöst i år så är det alltid skoj att komma iväg och träna ihop med andra, och min huvuduppgift på dessa läger har ju att varit som ledare till de motionärer som är med på resan, och det har varit riktigt skoj att lära känna nya människor som tycker om att träna triathlon i någon form och jag hoppas på fortsatta triathlonresor till Fuerteventura nästa år också.
 
För 4 dagar sedan opererade jag äntligen bort mina halsmandlar som varit ständigt infekterade senaste åren, och även fast det gör jäkligt ont just nu så hoppas jag verkligen att detta kan hjälpa till att jag kan få hålla mig frisk.... ska man bli bra så är ju a och o att man kan träna bra regulbundet, annars blir man aldrig bra, så enkelt är det. Nu var det väl inte bara därför jag valde att ta bort dom, utan förhoppningvis kan jag nu slippa få ont i halsen varannan vecka oavsett om jag tränar eller ej.
 
Vad har hänt i övrigt då?  Haft några föreläsningar och jobbat vidare med de jag coachar, ska bli grymt spännande att se hur de presterar på kommande tävlingar, även fast jag själv är trygg i det upplägget jag har med dom så är vi ju alla olika individer och svarar olika på träning. Det är iallafall lika kul och inspirerande att hjälpa någon annan att jobba mot sina mål som när jag gör det själv så jag ångrar då inte för en sekund att jag började med detta, utan tvärt om, skulle ha börjat tidigare... :)
Vill du förresten ha min hjälp med att jobba mot dina idrottsliga mål så hör av dig så hittar vi något bra upplägg.
 
Nu har jag iallafall lugnt i 2 veckor så halsen får läka ihop riktigt, sen kör det igång igen, ska bla till Bromma helgen 20-22 maj för att vara med på ett läger med tidningen Outside och träningsidan FunBeat, helgen efter det är det SM i triathlon i Hallstahammar på sprint och olympisk distans beroende på ålder, inte för att jag ska vara med själv utan jag ska dit och möta upp ett gäng ungdomar som jag försöker få att testa på triathlon, måste ju se till att någon tar över den dagen när jag lägger tävlingsskorna på hyllan :)
 
Sen är vi inne i juni men tills dess hoppas jag att jag fått in en ny lägesrapport.
 
Kör hårt !
/Clas


30 mars-11
Tvungen att lägga ut en ny uppdatering fast den gamla bara är en dag eller två gamal för ni har väl inte missat att Outsides träningsmagasine har kommit ut i hyllorna nu?
http://shop.outsideonline.se/tidningar/outside/outside-traning-2011.html
 
Mycket Nöje !
/Clas


29 mars-11
Kom hem från lägret i Portugal för några dagar sen, var riktigt skoj att vara där som ledare på Springtime/Runers Worlds träningsläger. Träffade många inspirerande människor, och jag hoppas ha inspirerat ett par st också. Förhoppningvis gjorde jag ett bra jobb och kanske kan få fler sådana uppdrag i famtiden.
 
Men nu har jag kommit in i vardagen här hemma och var jag och hade en föreläsning för 3M i Gagnef, kändes som det också gick bra och jag fick fram mitt budskap.
 
Nu väntar 2 veckor där det faktiskt är blankt i almenackan, inte hänt sen jag vet inte när så det ska bli skönt att hämta andan lite innan det kör igång igen i mitten av april med föreläsningar och sen den 20:e tror jag det är så reser jag tillbaka till Fuerteventura på läger igen, som ledare för ett gäng motionärer, men utvecklinglandslaget och några duktiga seniorer är också på plats så det ska bli skoj att komma tillbaka dit inna sommaren tar vid här hemma.
 
Men som sagt, nu väntar först 2 lugna veckor så det är dags att logga ut.
 
Kör hårt !
//Clas


19 mars-11
 
Håller på att packa väskan för att imorgon resa till Portugal för en veckas läger med Springtime/Runners World.
http://www.runnersworld.se/artiklar/clas-bjorling-till-training-camp-portugal.htm
Kommer framför allt att vara där som ledare, men hoppas hinna med några egna sim och ev cykelpass också.
Ska som alltid blir skoj att komma iväg och lära känna nya människor, sen har jag aldrig varit i Portugal så det blir en ny nål i min världskarta på väggen när jag kommer hem.

För några dagar sen kom jag hem från en snöskoter resa i Funäsdalen som varit i 4 dagar, också en av mina favoritsysselsättningar. Fantastisk frihets känsla att kunna fara fram över fjället i strålande solsken, väldigt avkopplande från det jag normalt gör med träning, coachning och föreläsningar. Även fast jag tycker det också är grymt roligt och inspirerande så är det alltid bra att få lite avbrott då och då och stimulera något annat sinne.

I övrigt så rullar det på bra med coachningen, riktigt roligt att föra min erfarenhet kring träning och tävling vidare. Har också haft några föreläsningar sen jag skrev sista och precis som med coachningen så är det något som jag verkligen tycker och även fast min uppgift är att inspirera andra och göra kloka val i livet så blir jag själv inspirerad av att träffa så många människor som är öppna för mina tankar och ideer.
 
Med det sagt så är det nu dags att börja packa väskan, hoppas få upp lite bilder från Portugal på min facebook sida allt eftersom.

Kör hårt,
Clas


19 Februari-11
Då var jag tillbaka på Fuerteventura på läger. Är här i 2 veckor denna gång, komma i söndags så vi har nästa hunnit avverka en vecka redan. Bra träning i fint väder och trevligt sällskap.
Är ni sugna på bra träning från Dec till mars så är detta definitivt stället att träna på innan det blirvit varmare i övriga europa.
Sök på Playitas för att veta mer.
 
I övrigt flyter det på bra med coachningen och föreläsningsbiten, härligt att ha något mer än bara träningen att fokusera på, med det sagt så är det nu dags för ännu ett cykelpass :))
 
Kör hårt,
Clas


23 januari-11
Tråkigt med sant, men allting har sin tid.
Jag har nyss fått reda på att Epic Campen som kommer att köras i Frankrike i sommar är den sista Epic Campen som kommer att köras, en legend kommer att gå i graven.

Så triathleter och cyklister som vill ha ett läger utöver det vanliga tillsammans med Hawaii Ironman segraren och triathlon legenden Scott Molina, detta är sista chansen.
Scott börjar bli till åren ( strax över 50 ) och säger att nu får det räcka med hårdkörning, han har som alltid kommit väldigt bra förberedd till dessa läger och gett oss ungtuppar en match, men allting har sitt pris och nu vill han tagga ner och köra lite läger för 50+ folk istället, även fd proffstriathleten och numera coach från Nya Zeeland John Newson som drivit dessa läger sista åren vill avsätta mer tid till sin familj, och Gordo Byrn har börjat köra mindre läger hemma i USA för att kunna vara mer med familjen.
Gordo och Scott kom ju upp med iden om att köra ett läger utöver det vanliga 2002 och sen 2003 körde vi igång, och jag har varit lyckligt lottad att kunna vara med och köra det flesta av dom, riktigt roliga läger där man får möjlighet att lära känna sig själv lite bättre och ta sin träning till helt nya nivåer, tillsammans med likasinnade.
Jag har vunnit många tävlingar och slagit många rekord över de 10 åren jag hållt på men det som jag kommer ihåg mest med ett leende är alla dessa läger, helt fantastiska äventyr, så har du möjlighet, passa på att köra nu i sommar. Jag ska själv göra allt vad som står i min makt för att hålla mig på rätt sida gränsen så jag kan vara med och köra, detta måste bara upplevas. Nu är ju alla Epic Camps en upplevelse men tack vare att detta är det sista så lovas något utöver det vanliga, NO MERCY :)
Visst är det en hel del pengar men jag lovar att det är värt varenda öre. Tänk bara att under en hel vecka få sitta och snacka med en sådan legend som Scott Molina, om du nu kan hänga på i backarna :), annars för det bli över en öl i soffan på kvällen när dagen summeras och man laddar inför nästa.
Jag kommer att vara där och jag hoppas få se dig där också, finns ingenting att tveka på !!
 
Kör hårt !!
//Clas


16 januari-11
Sitter på flyget hem efter en veckas träning på Kanariön Fuerteventura. Åkte med som ledare på triathlonresan som Apollo anordnade tillsammans med Svenska Triathlonförbundet.
Trots att jag i första hand var här som ledare så fick jag in hyffsad träning då många deltagare var starka och träningsvilliga.
Nu väntar en månad på hemmaplan innan jag ska hit 2 veckor i slutet av Feb med 2 nya grupper träningshungriga triathleter, fantastiskt !
Vill ni se lite bilder så kolla min facebook...
 
Hälsningar
Clas


22 december-10
Då var det nästan Jul och även slut på året, dags att snart summera det gångna året med först ska vi njuta av sista veckan på 2010.
 
För egen del så har sista tiden flutit på bra med coachning, föreläsningar och träning. Har också blivit några riktigt fina turer på snöskotern då vi här precis som i övriga landet har fått mycket snö.
 
Har ingen speciellt planerat över jul och nyår utan blir att umgås med nära och kära. Förra nyåret satt jag på ett plan påväg till Nya Zeeland för att köra ett 2 veckorsläger där vi simmade, cyklande och springande skulle ta oss genom landet. Blev som vanligt ute på träning med liksasinnade många minnesvärda stunder. I år väntar jag tills 9 januari innan jag drar iväg första gången, åker då till Fuerteventura på läger med förbundet, först och fräst som ledare men en del egen träning ska det nog också bli.
Har också en del föreläsningar inplanerade på det nya året så det ser ut att bli en start på 2011 helt i min smak.
 
När vi kommit in på 2011 blir det en uppdatering med reflektion på 2010 och jag tittar även lite framåt i spåkulan få se hur 2011 kan bli.
Tills dess får jag passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År så ses vi igen 2011.
Kram,
Clas
 
(Vill ni ha mig som coach inför era utmaningar eller boka mig som föreläsare så hör av er)
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/ 


18 november-10
Då har vintern kommit, November i år blev en väldigt solig månad, iallafall här uppe i Dalarna. Vi har nu även fått en del snö och vi har redan haft några fantastiska vinterdagar med strålande sol och minus 10, vintern är inte så tokig ibland trots allt.
 
Har kommit gång med en del träning och det känns bra, ska nu verkligen göra mitt bästa för att skynda långsamt och jobbet med föreläsningar och coachningen ska hjälpa mig med det, är ju lättare att ta det lugnt med träningen när man har något annat att fokusera på i vardagen, plus att det är väldigt skoj.
Har kört en del föreläsningar under hösten men alla veckor är inte bokade så hör av er om ni är intresserade
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/ , har även några coaching platser kvar om det är någon som vill ha min hjälp att nå sina mål, hör av er så kan vi disskutera ett bra upplägg.
 
Simma lugnt,
Clas


12 oktober-10
Då har varit i USA i 3 veckor med syrran och farit runt, först 2 veckor i Florida och nu en i NY ( eller rättare sagt New Jersey ) för att besöka en kompis till syrran som jobbar som au pair här ett år. Har varvat nöjen med lite jobb. Kommer ut lite bilder på min facebook sida senare men i Florida var det bla Kennedy Space Center, Orlando med Universal Studios, Walt Disney World. Sen Key West, Alligator park och inte minst South beach i Miami. I NY och NJ har det varit besök på massa intressanta platser med bla Ground Zero, frihetsgudinnan, Brooklyn bridge, Empire State Building och ridit Western ridning.
Imorgon bär det av hem till Sverige igen för lite föreläsningsjobb.
Har kommit igång med coachingen och har någon plats kvar så hör av er om ni är intresserade.
 
Jag har fortsatt att ta det lugnt med träningen och kroppen känns bättre och bättre så det ska nog gå enligt planen att smyga igång senare i år för att bygga vidare mot nya segrar.
//Clas


 21 september-10
 
Gått ytterligare en månad sen sist och det har hänt en hel del positiva saker.
Först och främst så har jag varit duktig på att vila och det har gett resultat, kroppen hämtar sig sakta. Har gjort en del bakterieprover på vårdcentralen men allt var ok, vilket gör att min amerikanska doktors teori om att det är ett virus jag dragits med enda sedan april stämmer helt, tyvärr finns det ju inte så mkt att göra mot virus mer än att se till att äta bra, sova mkt och ta rätt tillskott för att ge kroppen möjlighet att själv bekämpa det.

Sen har jag kört igång min coaching och har fått några adepter att jobba med, verkligen skoj att få hjälpa andra att nå sina mål och drömmar med all erfarenhet jag själv har fått under åren. Detta är absolut något jag kommer att fortsätta med även när jag kommer igång med min egna träning igen.
Är du, eller vet någon som skulle vara intresserad så har jag några platser kvar så skicka mig ett mail eller ring så kan vi prata mer.

För några veckor sen var jag ner till Köpenhamn och hade en föreläsning tillsammans med Nordic clinic på Nikes convention om detta med alternativa behandlingsformer för att nå full hälsa, en mkt givande helg och mitt första föredrag på engelska vilket jag tycker gick ok.

Imorgon drar jag och syrran till Florida för en 2 veckors roadtrip, sen en vecka i NY, ska bli skönt med lite sol och miljöombyte, men jag har några föredrag bokade i slutet av okt så tills dess får jag väl ta och leta mig hemmåt igen.
Hör av dig om du vill att jag kommer och föreläser hos er.
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/ 

Hoppas få upp lite bilder på min facebook sida när jag är i Florida så håll utkik.

/Clas


18 augusti-10
Längesen jag gjort en vettig uppdatering så det är väl dags nu tänkte jag :)
Tyvärr har jag pga att jag varit sjuk till och från i stort sett sen mitten av april bestämt mig för att lägga ner denna säsong och satsa på att läka ihop immunförsvaret och satsa mot kommande säsongen istället. Skulle ju ha kört Challenge Copenhagen förra helgen som är en Ironmandistans tävling som jag hade sett mkt fram emot att köra, vinter och vårträningen gick ju super och allt pekade mot att jag skulle kunna komma i kanon form och utmana mitt svenska Ironman rekord, men det ingår visst att hålla sig frisk också :) 
Men samtidigt håller jag på för att vara med långt upp i internationella tävlingar och då ingår det ju att träna hårt också om det ska bli några resultat. Att vara med och deltaga är inte något intresse för mig längre. Jag har nu tänkt att ta 3 månader helt utan träning, jobba med lite styrka och smidighet, men i övrigt låta kroppen vara i fred och läka sig själv. Under tiden har jag tänkt att jobba vidare med mina föredrag, se min profil på sverigestalare om ni skulle vilja boka mig
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/,tycker själv att jag har något intressant och viktigt att förmedla, så kolla med chefen och hör av er :)) Körde en hel del föredrag under våren för olika målgrupper och dom flesta verkade riktigt nöjda.
Förutom föredragen så har jag tänkt att starta upp lite coaching verksamhet, alla detaljer är inte klara men kommer upp här på hemsidan inom några veckor hoppas jag. Jag har bara tänkt att starta upp med en lite grupp på ca 5 personer för att kunna erbjuda bra hjälp, sen om man vill ha min hjälp med att köra en Ironman, springa 10 km eller gå ner i vikt det spelar ingen roll, känner att jag har kompetens inom många områden att hjälpa folk nå sina mål och drömmar.
Tack vare att det bara är en liten grupp så har jag tänkt mig kring 1900:- i mån, men som sagt, mer detaljer kommer, men skicka ett email om det skulle vara intressant då platserna förmodligen försvinner snabbt.
 
Var till Laerdal i Norge för några veckor sedan och besökte min norska cykel sponsor Ceepo, han har ju också ett fritidsområde som jag verkligen kan rekommendera att besöka 
http://www.laerdalferiepark.com/ avsett om man vill ha en bra träningsvecka, vandra på fjället eller ta turer på fjorden med kajak. Gjorde några helt fantastiska simpass i fjorden, ligger lite bilder på min facebook sida om ni vill se dom.
 
Så det har hänt en del sen sist, men inte på tävlingsfronten då tyvärr men jag är säker på att jag med lite vila och fokus på lite annat skoj kommer att vara tillbaka på tävlingsbanan snart igen och konkurrera där framme.
 
Hör av er om ni vill boka en föreläsning, ha coaching eller hitta på något annat skoj sammarbete med mig.

Jag har också några hjälmar och solglasögon till salu, har lagt ut detta under ett eget fotoalbum på min facebook sida där ni också har pris och info om varje pryl, så gå in där och skulle ni vilja ha något så är det bara att höra av sig.
 
Hälsningar
Clas


6 juni-10
Har nu frisknat till från min förkylning som jag drog på mig för 1.5 vecka sen och fick tyvärr pga ställa in SM i duathlon förra helgen, riktigt surt när formen var god. Idag sprang jag ett 9 km terränglopp, djurmolunken. Med facit i hand skulle jag ha stått över, var inte det bästa tydligen att vara förkyld och helvila i 10 dagar och sen tro att kroppen ska kunna prestera över huvud taget. Funkade väl ok i 2 km men sen var det mest en lång slitsam resa till mål där jag hade syra upp till örenen trots att jag drog ner på farten till knappt styrfart. Men men, man lär så länge man lever och det blir nog inga fler lopp direkt efter en längre viloperiod. Hade ju små förhoppningar att kroppen trots förkylningen skulle vara utvilad på ett bra sätt, men tydligen så behöver kroppen några dagars träning för att komma igång igen för att fungera som den ska.
Om jag nu bara kan hålla mig frisk så är iallafall kroppen igång och jag hoppas nu kunna komma in i en bra träningsrutin igen. Till helgen ska jag ner till Jonas Colting och hjälpa till på hans triathlonläger, ska bli skoj att hänga med honom några dagar.
 
Igår var jag till Bosön i Stockholm och hade ett föredrag för ett gäng dietister, inte för att jag är bättre på kost än vad dom är men eftersom dom inte själva är elitidrottare så kunde jag ge lite insikt i min värld och hur jag äter runt omkring träning och tävling, sen kunde jag inte motstå att även dela med mig av min erfarenhet att gå från utbränd till SM guld och banrekord på Ironman, något som jag hoppas kunna dela med mig till många fler då det är lätt att passera gränsen men hoppas även ge lite inspiration till människor att våga jobba mot sin mål och drömmar i livet hur dåliga oddsen än är att man ska nå dom, för kunde jag så kan många med mig, det handlar bara om att själv tro på det tillräckligt mycket.
 
Jag har tagit hjälp av sverigestalare.se för att få lite mer föreläsningsjobb, se min profil på
http://www.sverigestalare.se/talare/clas-bjorling/  och hör av er om ni är intresserade av att få ut mer av livet.
 
Sen har jag fått en ny cykelsponsor för i år, triathloncykel är Ceepo, se mer på
www.ceepo.com , och som linje och mtb har jag märket Poison, riktigt fina cyklar som jag kan rekommendera. Det är en norsk kille som har dessa märken så är ni intresserade så kontakta honom på even@laerdalferiepark.com och hälsa från mig :) , jag ska se till att få upp lite bilder på cyklarna.

 Annars inget nytt, hoppas nu bara få vara hel och frisk så ska det nog bli bra det här.
//Clas


30 maj-10
Blev tyvärr inget SM i duathlon igår då jag vaknade upp med halsont på fredagen som sen bara blev värre. Riktigt tråkigt då formen var helt okej och jag hade sett fram emot att kunna vara med och kriga om den ädlaste medaljen.
Men sånt är livet och det ingår ju att hålla sig frisk också.
När man börjar bli i form så är man ofta väldigt nära att bli sjuk eller skadad också och de sista hårda passen man vill ha innan tävlingen kan vara det som gör att man faller över, vilket jag gjorde nu, man lär sig visst aldrig :)
Men jag är glad att jag inte på något vis riskerade resten av säsongen och hälsan genom att ens försöka köra, så jag gissar att jag trots allt har lärt mig något.
 
Nu är det full satsning mot Challenge Copenhagen 15 aug som gäller, det är en ny, stor, Ironmandistanstävling i just Köpenhamn, men givetvis blir det många andra tävlingar innan dess också.
 
Nu är dags för en ny kopp honungsvatten.
//Clas


Utsedd till årets manliga triathlet !!
Jag vill dela med mig av nyheten att jag utsetts till årets manliga triathlet 2009 av Svenska triathlonförbundet, något jag verkligen uppskattar efter några svåra år med överträning, verkligen roligt. Läs förbundets text nedan.
 
Det komiska är att jag också utsågs till årets manliga triathlet 2006 efter ha slagit ett nytt Svensk rekord på Ironman, detta alltså precis innan jag föll över kanten.
Så detta får väl verkligen symbolisera att jag nu kommit tillbaka, HÄRLIGT.
N
y bild för att minnas SM segern.


Svenska Triathlonförbundets utmärkelser infördes i 2001 och syftar till att lyfta fram personer och händelser som varit extra betydelsefulla för svensk triathlon.
Nedan presenteras mottagarna av 2009-års utmärkelser, samt de kriterier som styr tilldelningen av utmärkelserna. Olympiafackla utdelas i samband med SM i Örserum. 
Mottagarna gratuleras hjärtligt!

Årets manliga triathlet 2009 - Clas Björling, come back och SM guld
Utdelas till den manliga triathlet/duathlet som haft en mycket framgångsrik säsong och presterat framstående resultat, samt visat på prov gott sportsmannaskap.


4 maj-10
Dags att uppdatera er lite vad som hänt här på vårsidan.
Hade 3 sköna vilodagar när jag kom hem från Spanienlägret sist, sen börja mjukträna lite innan jag körde ett 6 km testlopp löpning följt av hårda cykelintervaller dagen efter, sen kom det som ett brev på posten, däckad i hög feber i en vecka, svettasdes igenom nätterna och frös igenom dagarna, och många filmer blev det när ögonen orkade hållas öppna, men när även musklerna runt ögonen gör ont är det nog bäst att titta in i huvudet några timmar på dagarna också, eller stänga ögonlocken som man också kan säga.
 
Hur som helst så var det väl något skit som skulle ut och jag även fast det aldrig är bra för kroppen att vara sjuk så blev det totalt 11 vilodagar då jag tog några extra vilodagar när jag kände mig frisk för att vara på säkra sidan, så nu jävlar är man laddad inför sommaren.
 
Smög igång träningen igen lite smått och efter ett långt, lyckat sista april firande i goda vänners lag så körde jag i lördags ett 10 km terränglopp i Borlänge, och visst var det lite ringrostigt men hitta en bra känsla och fick bra sällskap som tvingade mig fokusera ända in till mål. Så nu är årets första tävling med nummerlapp avklarad, alltid skönt, och eftersom jag vann så har jag en bra platssiffra att försvara genom säsongen.
 
Idag var jag ut och körde mitt första seriösa långpass efter grusvägarna i Mockfjärdskogarna, även fast jag inte sprungit så mkt så kändes ok och jag lyckades hålla ihop passet igenom, så jag hoppas med 7-8 till sådana pass i kroppen innan Köpenhamn den 15 aug att jag ska vara redo för en bra Ironmanmara, nu fattas bara lite sim och cykelträning också så man slipper springa 2.30.
 
Förra veckan avverkades ju Coltings 5 dagars cykelläger, men med tanke på att jag precis hade frisknat till så gjorde jag för mig ett MKT moget beslut att stå över för att vara på den säkra sidan. Alltid svårt att ställa in läger och träningspass men jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag gjorde mig själv illa igen, och nya läger kommer alltid men visst var det så att man bara fick en kropp??, även fast dom kan byta ut de flesta delarna snart om någon bara vill ge bort något, men konstigt nog så ska alla som trillar av pinnen ha med sig alltihop ner i graven, vad dom då ska ha det till där eftersom själen inte behöver vare sig hjärta, hjärna, armar eller ben för att leva vidare.....nej, fler donatorer behöver vi, men har man rökt upp sina lungor så ska man då fan inte få mina !!
 
Nej, nu är det dags att lägga benen i högläge igen, nej för fan, jag hade ju lovat en kompis att lägga in golv, så på med snickarbyxorna....living the dream eller vad min goda vän Colting brukar säga, men jag gör det istället :))
//Clas


http://vimeo.com/10391098
Promotionfilm för Clas Björling som examensarbete.

14 april-10
Då var ännu ett läger avklarat, Hade 2 riktigt bra träningsveckor i Benicasim som ligger drygt 7 mil norr om Valencia. Hade bra sparring på passen av Jonas Djurback, Jocke Berggren och Mange Berglund. Sen andra veckan fick vi också sällskap av elitcyklisten Joel Håland och hans far på passen....
Benicasim är ett omårde som jag aldrig varit i förrut, men tack vare att Jocke och fd elitcyklisten Fredrik Eriksson ska börja köra cykelresor dit och har pratat så varmt om området så föll det sig naturligt att testa det.
Och jag kom inte hem besviken, visste blev det en hel del kart kollande första turerna men sen lärde man sig hitta och vart man kunde åka för att få ut vad man ville av passet.
Att vi sedan hade en 25 m simbassäng och gym på hotellet gjorde det hela så mycket enklare att få in den träningen också trots många timmar på cykelsadeln tidigare på dagen.
Löpningen är ju som för det mesta i dessa länder, inte alls bra. Men ska man inte åka dit på löparläger så duger strandpromenaden och en nerlagt banvall perfekt att träna på under några veckor, sen finns det fina grusvägar i bergen, men tyvärr mkt kuperade, om man vill springa lite längre.
Så summan av det hela blir mycket positiv.
 
Nu har jag varit hemma i byn igen och tagit det lite lugnt några dagar och bara njutit av vårsolen som visats sig från sin bästa sida. Har dammat av motorcykeln och gjorde några turer så nu är det avklarat.
 
Blir hemma till slutet på april då jag tänkte åka ner till Borås för att vara med på Coltings 5 dagars cykel tour, brukar vara ett riktigt trevligt läger där både bra triathlonträning och mycket skitsnack hinns med.
 
Sköt om er,
Clas


16 mars-10
Var ett tag sedan jag uppdaterade sidan igen, mest för att jag varit upptagen med massa andra trevligheter.
Efter NZ lägret så tog jag det lugnt ett tag innan jag var med Jocke Berggren å Björn till Lanzarote i 2 veckor. Hade ett riktigt bra läger, hel och frisk och kunde få in många bra pass trots att första veckan mest bestod av hård vind och skurar, men andra veckan, genom ett mirakel, så blev så blev det sol och nästan vindstilla, för att vara Lanzarote iallafall.
Sen var det en lite lugnare vecka innan jag kom på att jag skulle åka vasaloppet...så sagt och gjort så fixade jag ett startnummer stog helt plötsligt på startlinjen. Tyvärr fattades 40 sek på min tid förra året för att jag skulle få starta i elitledet så jag fick nöja mig med 1:a led.
Trots att jag bara åka 15 mil skidor i år så valde jag att köra på så länge det gick, och det gick helt okej i 4.5 mil, låg då tom ett par minuter under tid från förra året då jag kom 160 på tiden 4.39.... men efter 6 mil hade jag tappat dom minuertna och sen gick det bara utför, tog helt slut i armarna och trots bra langning från familjen så var det bara att slita sig i mål, tappade 100 placeringar sista 3 milen och 13 minuter från förra årets tid, men jag fick ett bra pass och blev trött, precis som jag ville.
Hade sen lite stressig vecka med massa föredrag och sponsorjobb men samtidigt är det stimulerande också och bidrar med energi på ett annat plan.
I fredags körde jag en föreläsning i tidningen Outsides regi på Vildmarksmässan i Stockholm, hade bara 30 min på mig med tror jag fick till det hyffsat även fast jag var tvungen att ta bort massa material som jag normalt tycker är viktigt att få med. Sen blev jag kvar i Stockholm resten av helgen för lite träning i goda vänners lag och för att vara med på mässfesten på kördag kväll, ännu en trevlig tillställning. Men sen på fredagen så packade jag ihop på hotellet och satte högsta, lagliga fart mot Tänndalen för att bara träna och njuta av fjäll luften under veckan. Varit rätt mkt den senaste tiden så nu när jag fick en lucka så var jag inte sen att åka hit. Hur mycket jag än tränar här så ger miljön här på hotell Tänndalen och området så mycket energi så det känns som jag är på semester. Skida ute hela dagarna sen har dom testcyklar, löpband, pool och gym i källaren på hotellet så även fast mörket kommer så är det bara att gå in och fortsätta köra :) ,lägg sen till super trevlig personal och mat av absolut världsklass så förstår ni varför jag trivs så bra här.
 
Blir här till på fredag då jag måste hem för lite sponsorarrangemang under helgen, men eftersom det är mina sponsorer som gör det möjligt för mig att få leva mina drömmar så tar jag alla tillfällen jag får att ge något igen till dom....förutom bra resultat och uppdateringar från världen över :)
 
Jag hoppas sen komma iväg till Spanien igen i 2 veckor i slutet på månaden med Jocke, Jonas Djurback, Mange Berglund mfl, men som vanligt är jag lite sent ute så flygpriserna har skjutit i höjden men det ska nog lösa sig, synd att missa ett läger där man kan få träna sig trött i trevligt sällskap.
 
I övrigt inget nytt, försöker njuta av varje dag som om det vore den sista, och det går ganska bra :)
Har ni några ideer/intresse av ett sammarbete med mig i någon form eller vill boka ett föredrag så tveka inte att höra av er.
Hoppas eran senvinter flytit på bra också och att ni känner av energin i kroppen när solen kommer och dagarna blir längre.
Sköt om er,
//Clas


21 januari-10
Sitter nu på tåget hem från Arlanda och Nya Zeeland.
Var över 40 timmar sedan jag lämnade Christchurch och via Auckland, Hong Kong och London tog mig till Stockholm. Resan har gått bra, inte sovit så mycket utan bara setat och tittat på film och slöat, låtit tankarna vandra. Men med 12 timmars tidsskillnad och den långa resan så är man lagomt mör i kropp och själ, men ge mig 4-5 dagar så ska jag nog vara på G igen.
Tror det var ett filmrekord för mig på denna resa, såg totalt 6 filmer och de flesta var 2.5 timme. Började med ”Enemy at the gates”, för att sedan gå över och se Michael Jacksons ”This is it”. Sen blev det lite komedi med ”Tropic Thunder” och action med ”Die Hard 4” eller ”Live free or Die hard” som den heter.
Avslutningsvis blev det ”Inglourious Basterds” med Brad Pitt och vildmarksfilmen ”Into the wild”. En fullspäckad filmresa alltså, flög med Cathay Pacific som har väldigt bra säten, bra urval med musik/filmer och även 2 olika maträtter att välja på.

Enda nackdelen som ioförsig är väldigt stor, man får bara ha 20 kilo incheckad baggage och resten går som övervikt där man betalar drygt 500:- kilot. Helt sjukt! När jag bokade resan så åkte jag med British Airways till London och sen Cathay så jag kollade bara BA regler, men eftersom Cathay hade de längsta sträckorna så fick jag trots nästan 2 timmars tjafsande i Stockholm betala 9000:- för att få med mig cykeln till NZ. Trots 8 år ganska intensivt resande så har jag alltid varit med om att det är det första flygbolagets regler som gäller, men det har dom tydligen ändrat, och hade Cathay haft ett kontor på Arlanda så hade jag ju kunnat prata med dom och kommit överens om en något mer lämplig avgift för cykel, precis som jag har gjort tidigare med andra bolag som inte haft någon direkt cykelavgift, men eftersom BA tog betalt i Cathays räkning så kunde dom inte jämka ett dugg, utan 2 minuter innan stängning av incheckningen, eller det var nog mer 5 minuter efter så fick jag väl vackert hosta upp 9000:- för att resa vidare. Och vid det här laget hade jag inte ens tid att kolla igenom och ev. slänga lite tyngre saker som jag kunde klarar mig utan eller köpa nya på NZ. Ett annat alternativ hade ju varit att BA bara checkat in mitt baggage till London och att jag där hämtat ut det och checkat in med Cathay, men jag hade bara 90 minuters mellanlandning så det skulle jag heller inte ha hunnit med, shit va förbannad jag var.
Nu när jag reste hem så orka jag inte ens argumentera utan när dom erbjöd att skicka hem cykel lådan med Kargo för drygt 1500:- så nappade jag direkt, visst får jag vänta 7-10 dagar men hemma i Dalarna lär det ju inte vara racer väder än på några månader så det var ju detsamma.
Så lärdom av detta, kolla alltid upp cykelreglerna och ta inte för givet att det går att resonera med dom bakom disken.

Nog om flygresan, nu lägret på NZ istället.
Epic Campen på Nya Zeeland var helt fantastisk, otroligt glad att jag fått tillbaka hälsan så jag kunde åka dit och köra detta läger, tack vare att det var en unik Epic Camp där vi cyklade genom hela NZ med start på norra spetsen och mål på södra så gjorde ju det upplevelsen ännu större. Upplägg som Tour of Sweden som Colting och Pasi fixade i somras, fast här på NZ så sprang och simmade de flesta varje dag också, plus lite inbördes tävlingar, så det blev lite mer triathlon/fart träning på detta läger vilket gör det hela lite roligare tycker jag själv.
Jag lyckades ju dessutom ta hem KOM (king of the mountain) tröjan så det blev ju en fin bonus. Annars hade jag inte hoppats på för mycket när jag åkte dit, var glad bara att få vara på plats och träffa bland annat Scott Molina igen som jag inte sett på 4 år, träffade även fler bekanta ansikten jag inte sett på länge, folk som varit med på tidigare Epic Camps…. Gordo träffade jag ju förra året, eller Dec -08 när jag var över till Boulder och hälsade på honom en sväng, men ändå kärt återseende då vi har många trevliga minnen ihop, bara att nämna 10 veckor tillsammans i en husvagn när vi 2004 cyklade, simmade och sprang över USA.
Blev också bekant med ett par från UK som för andra året i rad är i Christchurch och tränar några månader innan det avslutas med IMNZ, precis som jag gjorde under några år, Steven Lord och Jo Carrit. Jo börjar köra pro i år men Steven kör age group, han simmar under 50 och cyklar bra men springer inte så bra men han har kvalat och kört Ironman Hawaii många år så han håller bra klass. Länk till hans blogg finns på under länkar på min sida.
Hade funderingar på att stanna kvar i ChCh efter lägret och träna en månad med Steven och Jo men valde det säkra före det osäkra för min egna hälsa och stod fast vid min plan att åka hem för att återhämta mig. Är man på NZ men inget annat att göra än att träna så är det väldigt lätt att man inte vilar tillräckligt, nu när jag reser hem till snö och kyla så blir det mycket lättare att fylla upp dagarna med annat vettigt så man slipper tänka på att man inte tränar hela tiden…..superkompensation tror jag det heter :))

Vet inte exakta timmar totalt på de 15 dagarna men de första 7 dagarna blev det 50 timmar, sen blev det nog ca ytterliggare 50 timmar på de sista 8 dagarna. Ca 230 mil cykel, 27 km simning och 120 km löpning blev det får min del. Vi var några som blev lite små förkylda i näsan sista dagarna så jag höll igen lite då på simning och löpning men annars så var det ett mycket bra balanserat triathlon läger.

Hoppas få upp lite bilder från NZ under bildlänken inom kort, men jag behöver nog till nästa vecka på mig.
Kör gärna lite förelsäningar under vintern/våren så hör av er om ni vill att jag kommer och inspirerar er med något tema.
Ha d gott!!
//Clas


Here’s a clip that appeared on Prime news last week in NZ about the first few days at Epic Camp.
http://www.youtube.com/watch?v=1zvgmsPfaRg&feature=player_embedded


11 januari-10
Har precis avlsutat dag 9 av dessa 15 dagar vi kör genom Nya Zeeland. Efter att ha varit lite seg av den långa resan hit och 12 timmars tidsskillnad de första dagarna så har jag nu kommit igång bra och känner mig starkare varje dag.
Idag var det en lugnare dag där vi bland annat åkte färje 3 timmar för att komma ner till södra ön, så nu har vi kört hela norra och har södra kvar, så ca hälften.
Första 7 dagarna blev det 50 timmars träning varav det mesta var cykling över 118 mil, men även löpning och simning varje dag, plus någon tävling inom campet för att få in lite kvalite också.
Lägret har ju också liksom de störra etapploppen lite olika tröjor för olika poäng, bland annat den gula ledartröjan för det som tränar mest helt enkelt och placerar sig bäst på lägrets tävlingar, men en annan tröja är för KOM, dvs king of the mountain, ca varannan dag går vi över någon större klättring så där har vi dessa poäng för den som är först över osv, och efter att jag gjort en lite seg inledning på lägret och Gordo var i bra form när han kom hit så tog jag igår över den KOM tröjan efter att ha kört ifrån dom alla i en lång stigning....... har väl ingen större betydelse men det är skönt att vara här och träna med grabbarna och även kunna vara med och konkurera lite på våra inbördes beundran tävlingar.
Vi är 24 st som cyklar och 4 st som är med och supportrar med allt man behöver, härligt sätt att se NZ.
 
Nu är det läggdags för att ladda inför en ny dag imorgon.
//Clas


30 december-09
Hej på er!
Vill tillsammans med denna uppdatering också passa på att önska er ett Gott Nytt År !! Hoppas 2010 blir det året allt går som planerat för er !!
 
Jag sitter nu på tåget mot Arlanda, där flyger jag sedan vidare till Nya Zeeland ikväll via London och Hongkong, så jag har drygt 37 timmar kvar tills jag är framme. Så nyår blir blir det på flygplanet, precis som förr :)
 
Efter att jag var på ett läger på Fuerteventura en vecka innan jul som gick bra så bestämde jag mig för att åka till NZ för att köra ett läger några kompisar där har fixat, en så kallad Epic camp, se mer på
www.epiccamp.com , upplägget är som Tour of Sweden som jag körde i somras, men nu kör vi från norra NZ ner till södra, ca 234 mil på 15 dagar plus simning och löpning de flesta dagarna, räcknar med att få 45 timmars träning per vecka, låter härligt va ? :) tänk er, inga bekymmer, bara träna, äta och däremellan sova lite tillsammans med likasinnade kompisar.
Hoppas få upp en del uppdateringar under lägret på min hemsida
www.clasbjorling.com
 
Blir en skön men ändå lite känslosam comeback på Nya Zeelänsk mark, efter att ha varit där varje vinter från -02 till -06 så har ju inte varit där på 4 år pga att jag blev utbränd på slutet av 2006, och det var ju just på NZ som jag 2004 träffade min amerikanske flickvän Kristy som sen tragiskt omkom våren 2008. Så det blir en skön revansch att jag återfått hälsan så att jag kan åka dit igen men samtidigt kommer ju känslan runt Kristys olycka tillbaka, men känslor är ju bra och detta blir ju på sätt och vis den sista platsen att besöka som vi bruka träna på som jag inte varit tillbaka till sen hennes olycka. Så jag hoppas att när jag sitter på planet hem om ca 3 veckor, den 21 Jan, har ett vädligt bra läger bakom mig och på sätt och vis ett mer fridfullt hjärta.
 
Ska hur som helst bli riktigt skoj att återse en del amerikanska och Nya Zeelänska vänner jag inte sett på många år.
 
Gott Nytt År på er.
Hälsningar
Clas 


21 december-09
Sitter på tåget hem ifrån Köpenhamn efter att ha kommit dit igår kväll efter en veckas läger på Fuerteventura och anläggningen i Las Playitas
http://www.playitas.info/
Lägret gick bra, körde mest cykel som planerat men även lite simning och löpning. Perfekt att ha en utomhus 50 m bassäng att slänga sig i och simma några längder efter många timmar på cykelsadeln. Landskapet är ju som på Lanzarote där jag var 2000 och 2002, öppet, blåsigt och torrt. Men man vänjer sig efter några dagar och är man i den lite mer bergiga delen av ön så är det riktigt fint.
 
Ska nu ha en lugn julvecka hemma innan vi går in på det nya året.
 
God Jul på er !
Hälsningar
Clas


1 december-09
Sitter i ett snörikt Tänndalen efter några dagars rikigt fin skidåkning, otroligt vad fint det är när det är vinter och SNÖ, inte vinter och 5 plus och regn som det varit i Mockfjärd och förmodligen stora delar av Sverige den senaste månaden.
Hade ett föredrag för Norbergs cykelklubb i onsdags innan jag drog vidare hit upp. Föredraget gick bra och jag tror dom var nöjda också. Pratade om allt med träning, tävling och min egna väg så här långt och erfarenheter jag fått, med lite extra på återhämtning då det var mycket ungdomar som lyssnade så jag hoppas dom fick sig en liten tankeställare och mycket info om hur man ska lyssna på kroppen och se till att ha roligt, både i och utanför idrotten.
 
Blir här i Tänndalen tills på fredag då jag åker hemöver igen, Kristine är med här uppe och ska hem till Köpenhamn och jobba en vecka, sen åker vi till Fourtventura på en veckas läger, blir mest cykel även för min del. Ska bo på ett fint ställe
http://www.playitas.info/ så vi ska säkert bli nöjda med både träning och boende, även Kristines syster som hon kör tillsammans med på etapploppen i Europa ska med så man lär nog få fullt upp när dom sporrar varandra på passen.
 
Sen får vi se om jul firas i Köpenhamn eller Mockfjärd, men jag ser iallafall redan fram emot att komma tillbaka upp hit efter nyår för några veckor fin skidåkning, bättre vinterträning är det svårt att få. Är ni sugen att komma upp??, kolla med dom här på hotell Tänndalen när det finns något ledigt, super bra boende, ännu bättre mat, och trevlig personal och fina, långa och lagomt kuperade spår, kan inte bli bättre.
 
Ta hand om er,
/Clas 


19 oktober-09
Tillbaka till verkligheten efter haft en underbar vecka i Turkiet, och därför innan en vecka i Tänndalen där jag fick se första snön för vintern, efter varit några cm varje morgon när vi vaknade så var det över 1 dm dagen när vi skulle åka hem, snacka om kontraster veckorna emellan.
 
Vilan från träningen går bra och efter att ha varit väldigt trött första veckan så börjar det sakta vända och energin kommer så sakteliga tillbaka. Har lärt mig ganska mycket om detta med ackumulerad trötthet de sista åren.....både från hårda träningsveckor men också när säsongen är slut. Har upplevt det så många gånger genom åren av träning men inte riktigt fattat hur kroppen funkat. När man tränat hårt ett tag och äntligen ska ge kroppen vila ett par dagar så blir man bara tröttare och tröttare för varje dag som går, väldigt konstigt tycker man ju, vilar man så borde man ju bli piggare och det blir man ju om man vilar tillräckligt länge men faran är just det att eftersom man blir tröttare för varje dag så står man ut ungefär i 2 dagar sen börjar man träna igen för att man är rädd att man håller på att tappa formen......
Det är ju bara det att så länge man kör på så skjuter man tröttheten framför sig tills man blir sjuk, skadad eller har en lugnare dag och då kompenserar kroppen men att försöka hämta sig lite genom att sakta gå ner i varv, har man då kört hårt i några veckor så räcker det oftast inte med en lugn dag utan man behöver 2-4 dagar för att kroppen ska komma ner i varv på riktigt och bygga upp ny energi för 2-3 ny hårda veckor, därför tror jag 2 till 1 eller 3 till 1 är ett utmärkt system att träna efter för att låta kroppen fa chansen att bygga upp sig efter hård träning. Dvs 2 eller 3 hårda veckor följt av en återhämtningsvecka.....
Lika fungerar det ju när säsongen är slut, även fast man har kontinuerliga återhämtningsveckor så blir det en sorts ackululerad trötthet när säsongen är slut, kanske mest mentalt för en del, och då gäller det att våga vila några veckor för att kroppen ska läka ut och bygga upp ny energi för att klara av alla utmaningar för en ny säsong.
 
Så för er som inte har säsong förrän nästa år i juni, juli och kör stenhård träning nu, ta er en funderare om det inte är bättre att chilla lite, som ungdomarna på skolan brukar säga när jag frågar dom vad dom tycker mest om :)). Nu är det inte läge att lägga massa kraft på träning, ta det lugnt nu och kör på senare delen av vintern och våren så får ni mycket mer utdelning av träningen och kanske slipper känna er rökta när det är midsommar och den svenska triathlon säsongen har precis börjat, kanske läga att planera en senare formtopp och känna hur det är att vara i form i aug och sept nästa år och inte ha känslan att kroppen vill bara lägga sig ner i diket på varje träning och tävling när vi vänder till augisti 2010 i almenackan.
 
Hur som helst, gör som ni vill men kom inte och säg att jag inte tipsat er om det bästa träningsmetoden i okt för svenska triathleter, mycket varm choklad och en video box :))
 
Ha d bäst,
Clas


27 september-09
Kom hem till Sverige för några dagar sedan från Kina, en resa jag helst vill glömma då vi fick bryta pga att både jag och Eva blev magsjuka efter 2 dagar, men sådant är del av spelreglerna men det är ju aldrig roligt när det händer, speciallt eftersom vi hade ett så bra lag och bra chans med pallplacering totalt.
Nu och 4 till 6 veckor framåt kommer jag njuta av att bara ta det lugnt, få se hur det känns om några veckor men det är nu det ska vilas så jag orkar träna hårt igen efter nyår för att skörda nya framgångar nästa säsong. Vågar man inte vila nu så kommer man inte att kunna träna lika hårt i vår när det verkligen behövs....
 
Kristine kommer upp från Danmark imorgon. Veckorna framöver blir det lite korta resor till bla Tänndalen och Turkiet, ska bli skönt.
 
Det var allt för denna gång, ska nu ta det lugnt ett tag innan det gör igång igen med hård träning. Nu väntar istället en månad med intensivt sponsringsarbete, så är du intresserad att sammarbeta med mig i någon form så tveka inte att höra av dig, jag håller också gärna föredrag om mitt liv som idrottare med allt vad det innebär eller rena inspiration föreläsningar hur man jobbar mot mål eller berättar hur det är att vara utbränd och hur man undviker detta eller tar sig ut det...
 
Ha d gott,
Clas


23 september-09
Dag 2 i Wulong.
Jäkligt surt !! kan jag sammanfatta det jag känner, vi började precis få in lite flyt igår i laget när vi kom 3:a, men någongång i natt så började jag åter bli magsjuk och i morse fick jag spy ett antal ggr, och när vi knackade på hos Martin och Eva så hade Eva spytt flera ggr också. Martin var dock bättre igen efter att ha haft några sega dagar med magen. Kl 5 på morgonen försökte vi fatta något beslut hur vi skulle göra, Eva helt tom på energi och jag fick heller inte behålla något och en 8 timmars dag väntade för vinnade lag, men vi packade iallafall ihop sakerna och åkte med bussen till starten för att se om det kanske slulle släppa lite, men när det var 10 min kvar till starten kl 8 så kastade vi in handuken och fick se övriga lag köra iväg. Har aldrig varit med om något liknande att bara stå där maktlös, och mest synd tycker jag om Andreas som varit helt frisk och stark men nu inte heller kan köra eftersom det är lagtävling, gissar att det är lagtävlingens baksida.
Vi fick skjuss tillbaka till hotellet och där har jag vilat hela dagen, har på kvällen kunnat äta lite grann igen och förshoppningvis om jag nu inte pressar kroppen på några dagar så läker detta ut. Jag var ju den som först blev magsjuk för 4-5 dagar sedan men trodde igår att jag var kvitt det, men tji fick jag. Förmodligen körde jag på för hårt direkt igår när jag kände mig okej men samtidgt är det ju tävling och det är ju små marginaler ändå om man vill ha en topp placering så det är ju bara att köra på när det funkar......
Några av övriga lag har också haft lite problem med magen men inte så mycket som vi haft..... är väl någon liten bakterie någonstans på fel plats....
Imorgon väntar dag 3 och den sista för tävlingen, för min del blir det en dag i viloläge. Martin och Eva åker ev med och kollar på tävlingen och för Andreas blir det nog lite träning men jag ska vila upp mig inför den långa hemresan på fredag morgon.
 
Surt sa räven om rönnbären, men det är väl bara att bita ihop och komma igen. Kommer alltid nya tävlingar och nya möjligheter och jag är trots allt nöjd att jag inte gjorde något dumt idag och riskerade min kropp och hälsa, gissar att jag lärt mig något av 3 års hälsoproblem.
 
Detta var sista tävlingen för säsongen så nu väntar 4 till 6 veckor riktigt lugnt. Kristine kommer upp från Köpenhamn så jag ser framemot några lugna veckor tillsammans.....
Tänndalen, Turkiet och Mockfjärd står på schemat, kan det bli bättre :))
 
Ha d gott,
Clas


22 september-09
Dag 1 i Wulong
( prologen igår räknas som dag 0 ) 
Efter att trasslat till det igår så flöt det på bättre idag, väldigt lerigt och svår terräng vilket gjorde att många fick problem på cyklingen liksom vi fick, fick 1 punka i laget men annars flöt det på bra och kom 3:a vilket är oerhört bra i detta motstånd. Fick också göra min första repfirning någonsin då dagen avslutades med en firning på ca 80 m. Snacka om att sätta sitt liv på spel och hoppas att  10 mm selen runt häften håller ihop.
Ett geting stick på min vänstar hand blev det också så den är ganska svullen men jag har fått någon kinesisk salva så det är säkert helt bra imorgon.
Kom i mål på ca 6 timmar och ca 7 min efter 1:an tror jag, förhoppningvis finns resultaten på sidorna i inlägger nedan.
Imorgon väntar ca 8 timmar varav halva dagen Kajak och forsränning så jag och Andreas som inte är några storpaddlare direkt ser fram emot morgondagen men skräckblandad förtjusning.
Få se om jag orkar skriva någon då, annars vänatr iallafall dag 3 med ca 7 timmar varav mycket mtb så då blir det köra av igen.
Vi ligger förövrigt 4 totalt nu efter prologen och dag 1 tillsammans, vi kör får en topp 5 placering totalt, få se om det håller.
Ha d gott,
Clas


21 september-09
Prologuppdatering från Wulong, för mer länkar se uppdateringen nedan.

Nyss tillbaka till hotellet efter förmiddagens prolog som är en kort tävling inne i stan av Wulong innan vi nu drar ut i skogen mellan 6-8 timmar per dag i 3 dagar med start imorgon, få se om jag orkar skriva något efter dom dagarna men annars har ni Evas, Martins och Andreas webadresser på min hemsida i den senaste uppdateringen.
 
Hur som helst, vi har kunnat vara bättre lyckade inför dagens start, redan igår morse efter frukost började jag må illa till och från men jag kunde hålla det i skack under dagen men i natt så var jag upp och spydde 5 ggr vilket ioförsig gjorde att jag mådde tillfälligt bättre och jag fick dessutom någon örtmedecin av tävlingsläkaren i natt men jag tappade mycket vätska, sen när Andreas skulle flytta in till Eva och Martin så hade Martin spytt också. Men hur som helst så blev det någon timmes sömn efter det utan frukost i magen så rullade bussen 8.20 från berget där hotellet ligger på 1800 m höjd ner till Wulong på under 200 m höjd, turen tar ca 1 timme.
 
Loppet var löpning 3 km, cykel 4 km, och forsränning/paddling i gummibåt ca 3 km.
Starten gick 10.00.
Eftersom Andreas är stark normalt och inte var magsjuk så fick han dra Eva på 1:a löpet och jag och Martin följde med själva, vi växla till cykel som 3:e lag och även där drog Andreas Eva. Andreas drog ikapp oss till de 2 lagen framför och inför den avslutande forsränningen/paddlingen så var med i topp 3 med en lucka på ca 30 sek bakåt till nästa lag, tror det är ca 25 totalt.
På paddlingen kom vi iväg hyffsat men efter ca 1 km kom vi fel i s trömmen och tappade tid och placering, sen lite senare kom vi även in i en stor virvel och fastnade där i några minuter så vi tappade ännu fler placeringar, efter paddlingen var det löpning ca 1km till mål, vet inte exakt placering men ca 15 i mål kanske. ca 54 min.
Tappade lite kraft mot slutet i kroppen med tanke på inte kunnat äta något på nästa ett dygn....... men nu har jag kunnat dricka några flaskor avslagen cola så jag får i lite kalorier i kroppen iaf, ska lägga mig och sova en stund också innan utrustningen ska fixas till imorgon. Förhoppningvis kan både jag och Martin vara bättre i magen så vi inte tömmer oss för mycket under de ca 6 timmarna som väntar imorgon. Det har regnat mycket i natt så det lär bli bra lerigt ute på stigarna.
Morgondagen är ca
 
Cykel 34 km, 130 min
Biathlon ( 2 löper och 2 cyklar så turas man om ) 9 km, 30 min
Löpning 15 km, 70 min
Kajak 5 km, 30 min
Löpning 7 km, 50 min
Firningsmoment, ca 80 meter , 10 min
Totalt  72 km och 383 min för vinnade lag är tiden beräknad till.
 
Kan vara allt från hyffsat platt asfalts cykling till mycket kuperad stig och det går att utläsa lite grann om man ser beräknad tid i förhållande till sträckan, likaså på löpningen men nå mer än så vet vi inte.
 
Det var allt för nu,
Ha d gott,
Clas


18 september-09
Är nu i Kina sedan ett par dagar tillbaka för att från söndag till onsdag köra en multisporttävling tillsammans med 3 andra svenskar, Martin Flinta, Eva Nyström och Andreas Svanebo.
Förutom 1:a dagen som är en prolog på ca  1 timme så är tiden på dag 2 till 4 beräknad till 6 till 8 timmar per dag för vinnade laget.....
Tävlingen har följande hemsida
http://www.wulongquest.com/ men Martin och Andreas kommer även att skriva dagliga rapporter, får väl se hur jag pigg jag själv är på att skriva :)
http://blogg.andreassvanebo.se/ är Andreas blogg
http://www.evanystrom.com/ är Evas hemsida.

I övrigt känns det bra, ska bli skoj att utforska naturen igen.
 
Bilden är från vårat läger vi hade i Mockfjärd och DalaFloda skogarna inför denna tävling.
 
Ha d gott,
Clas


6 september-09
Sitter här hemma i Mockfjärd, söndag morgon, med lite stela sen SM i duathlon igår och reflekterar tillbaka på den sista tiden.
Jag fick med mig en bronsmedalj hem igår och är mycket nöjd med det med tanke på hur det kändes under loppet. Kroppen gav helt upp efter 5-6 km in på de första 10 km så resten av loppet var gjort med mitt huvud som stundtals bara ville kliva av men jag lyckades bita i och mot alla kroppsliga odds hålla ihop och kämpa till mig ett brons.
Varför blev det då en sån kamp för ett brons när jag annars är i bra form och skulle absolut kunnat ge Fredrik Swahn en fight om guldet som nu slog mig med kring 5 min. Ja, jag kan bara säga det att kroppen kändes ungefär som olympiska triathlonloppet i Säter i slutet av Juni där jag hade tävlat flitigt veckorna innan och inte hunnit hämta mig till loppet, där jobbade jag ju dessutom i solen i 2 dagar med att hjälpa till att bygga upp målområdet vilket gjorde min kropp ännu mer sliten med facit i hand.
Nu inför SM så hade jag inte jobbat i någon sol dagarna innan men med facit i hand så skulle jag inte ha kört Finnmarksturen förra helgen, där blev det 4.5 timme med mycket mjölksyra inslag som det är i mtb och med det skicket som min kropp är i nu så hann jag helt enkelt inte hämta mig för att jag muskelärt skulle kunna köra 100% igår. Hade det varit för några år sedan så hade det inte varit några problem men när folk frågar mig om jag nu hämtat mig 100% från min överträning/utbrändhet så säger jag nej och det jag framför allt tänker på är att min återhämtning från hårda pass är inte tillbaka till 100% men det blir allt bättre för varje månad som går.  
Jag hade dock förhoppningar om att jag skulle ha hämtat mig tills igår, hoppet är väl det sista som överger en :) , så jag valde att gå med Fredrik och Andreas Svanebo under inledningen på 1:a löpningen men jag kände redan efter några km att jag började att samla på mig mjölksyra men med 5 SM Guld i duathlon ( alla SM jag kört sen 2001 ) i baggaget så kom jag inte hit för att köra för ett silver eller brons, så jag bet mig fast så länge jag kunde men efter 6 km fick jag ge mig och släppa de 2 i täten, även Andreas valde då att släppa en km senare. När jag väl släppte så rinner ju tiden iväg ganska snabbt då jag legat lite över gränsen för dagen ett tag så jag växlade ca 1 min efter Fredrik och en 30 sek efter Andreas. Hade små förhoppningar att det skulle gå att cykla hyffsat men även där sade benen ifrån efter några km och hade det inte varit för att mina klubbkompisar Erik Desmeleus och Mangnus Berglund var med och körde för en lagmedalj så hade jag klivit av( de 3 bästa från respektive förening räknas in i laget ) .... men nu valde jag att fortsätta men jag fick dra ner på farten så efter ytterliggare några km kom Erik Wickström ikapp som växlat till cykel 30 sek bakom mig och även fast jag först inte kunde gå med när han gick om så kunde jag kämpa mig ikapp och ligga på de lagliga 10 metrarna resten av cyklingen. Eftersom det var han och jag som skulle göra upp om bronset då både Fredrik och Andreas fortsatt att dra ifrån under cyklingen så var det nu 100% fokusering på en snabb växling, jag visste att benen absolut inte skulle funka bättre nu efter drygt 1.40 tim tävlingstid så jag behövde varje sekund jag kunde få ut på sista löpet. Och det blev precis som jag hoppats, jag fick 10 sek försprång och försökte gå ut så hårt jag kunde för att han inte skulle kunna jobba sig ikapp direkt. Det blåste en hel del under tävlingen så att ligga i rygg på någon även under löpningen skulle vara till stor nytta båda fysiskt och mentalt och det hade jag inte råd att ge bort till Erik. Det kändes ganska bra första kilometern och jag tror att jag dryga ut försprånget lite men sen började jag bli rejält trött i benen och vid en vändpunkt efter drygt 2 km var Erik inte långt efter men med facit i hand så kunde jag bita ihop och dryga ut lite igen så det blev 19 sek i mål men jag har nog aldrig varit så hjälplös och panikslagen under en löpning förut. Jag hade inte kunnat springa 1 sek fortare så jag är glad att det jag hade att ge räckte.
Så nu sitter jag har med en bronsmedalj vilket för representera min järnvilja och förmågan att aldrig ge upp, nu gav mig min järnvilja ett brons, men i det stora hela så håller det också på att ta mig tillbaka till världseliten i Ironman vilket mitt SM Guld och banrekord i Kalmar representerar bra tycker jag.
Så även fast jag egentligen inte är så glad över en bronsmedalj i sig så är detta den medalj av alla mina 6 tidigare duathlonmedlajer ( 5 Guld och 1 silver från 1999) som jag fått kämpa mest för och för mig själv så betyder det mer än massa guld jag vunnit "lätt".
Jag var innan loppet också väldigt glad att se både Fredrik och Andreas på startlistan då jag visste att det skulle bli ett spännande lopp där det skulle vara fight ända in till mållinjen för att vinna vilket gör smaken av guld så mycket mer värt. Med facit i hand så hade jag inte igår möjlighet att ge dom matchen om guldet men min fight fick jag ju nu istället om bronset så jag tackat Erik Wickström för att du hjälpte till att pressa mig när jag kände mig som svagast vilket är just det som utvecklar mig till en mer komplett idrottsman. Och Grattis Fredrik till ett mycket bra genomfört lopp av mycket hög klass och Grattis till Andreas för SM silvret, nu väntar multisport i Kina om 2 veckor för mig och Andreas tillsammans med Eva Nyström och Martin Flinta, ska bli riktigt skoj och för egen del handlar det mest om vila för att komma dit utvilad så jag slipper kämpa mot en trött kropp i 4 dagar.
 
Jag är inte riktigt klar med denna uppdatering, jag har några fler tankar som jag vill dela med mig till er.
Innan duathlon SM så bodde jag på Mornington hotell i Bromma och där hitta jag en bok med titeln "Idrottarens återhämtningsbok" och i boken som jag nu faktiskt tänkt köpa hitta jag en intervju med Per Elofsson gjord någon gång förra året tror jag, den var iallafall gjord efter att han valt att avsluta sin karriär. Även fast det inte var en intervju där man fick alla detaljer så kan jag dra stora paraleller till det jag själv gått igenom och det jag är påväg genom nu. Det inte många kommer ihåg är ju att Per efter sin första dipp i kroppen efter OS 2002 faktiskt kom tillbaka 2003 för att ta en VM guld på 3 milen, så han var påväg tillbaka, och jag drar paraleller med hans VM Guld med mitt SM Guld och banrekord i Kalmar..... inte prestationsmässigt direkt men mer hur jag är påväg tillbaka till toppen precis som han var påväg tillbaka, men sen gjorde han ett stort misstag som jag inte har tänkt göra. Efter säsongen 2003 så vilade han inte mycket utan började träningsperioden inför säsongen 2004 nästa direkt och var ju rejält revansch sugen vilket gjorde att han tränade hårdare än tidigare vilet ledde till att när det var dags för att börja tävla 2004 så började kroppen igen att vika ner sig men nu var ju säsongen igång med allt vad det innebär med sponsorer osv så han valde att pressa på igen och denna gång var håler ännu djupare än första gången och han kom aldrig tillbaka igen till skidvärlden........
 
Så det jag tänkt att åt mig av detta är det att jag MÅSTE skynda långsamt för att jag kommer inte att få en till chans, bränner jag kroppen igen så kan jag definitivt lägga karriären på hyllan och det vill jag inte ännu, den dagen jag lägger av ska det vara för att jag själv väljer det och vill göra något annat och än så länge känner jag att jag har aldeles för mycket kvar att ge inom Ironman för att jag ska kunna dra mig tillbaka från sporten.
Självklart är det mycket lättare sagt än gjort att ta det lugnt när allt börjar flyta på och det är så mycket jag vill uppnå, men jag ska försöka lära av Per denna gång, skynda långsamt !!!!
 
Det var nog det jag hade i huvudet när jag vaknade i morse som jag ville dela mig mig av, våga skynda långsamt !!!
Ni kommer nog att höra mer om det, bara så jag vet att det inte är mitt fel när jag läser när någon begår mina misstag, kan jag lära av Per så kan väl ni lära av mig :)
 
Förutom Kina om 2 veckor som är en 4 dagars etapploppstävling, dvs tävling dagtid och sova på hotell under natten så är säsongen över och jag ska ta en välförtjänt vila och fundera lite inför nästa säsong med allt vad det innebär med träning/tävlingsplanering och inte minst sponsorer vilket kan vara som ett heltidsjobb ibland. I dagsläger har jag inga stora kontrakt som jag är knutna till till nästa säsong så känner ni att ni har intresse /möjlighet att inleda ett sammarbete med mig på min fortsatta väg tillbaka till världstoppen så tevka inte att höra av er, både små och stora sammarbeten är av intresse. Jag har börjat göra en del föreläsningar där jag tar upp allt kring träning/tävling och även min erfarenhet av överträning/utbrändhet vilket leder till vikten av återhämtning...... så detta är ju något som kan vara inbakat i ett större sammarbete........ öppen för alla ideer.
 
Nej, nu får det vara nog med data tid för idag, dags att gå ut och få lite frisk luft.
Ha d gott så hörs vi igen i sammband med Kina.
//Clas....

Topp 5 duathlon SM:
1.Fredrik Swanh        33.28    1.02.21    17.59    1.53.48
2.Andreas Svanebo   34.02    1.05.50    18.20    1.58.12
3.Clas Björling           34.37    1.06.48    17.52    1.59.17
4.Erik Wickström      35.03     1.06.32    18.01    1.59.36
5.Alexander Eiler       36.10     1.06.19    19.44    2.02.13
 
 
För er som är intresserade så enligt vissa gps källor så var första löpningen ca 1 min för lång, alltså en bit över 10 km och den sista som var hälften så lång, dvs 5 km, ca 30 sek för lång.


3 september-09
Nu är det nära till SM i duathlon på lördag och formen känns okej, ska bli skoj att köra då jag vet att motståndet i år blir riktigt bra.
I lördags körde jag Finnmarksturen som ett steg i laddningen inför multisporttävlingen i Kina i slutet av sept, gick ut hårt men var rätt sliten så jag fick släppa på farten loppet igenom men fick ett mkt bra pass. Kristine försvarade sin seger från förra året så det var riktigt skoj.
På hemsidan för fackföreningen Unionen så kan man nu hitta en kompleterande intervju till den intervjun som var med i deras medlemstidning förra året.
http://www.kollega.se/index.cfm?c=10756
Annars inget nytt, sommaren går mot sitt slut och hösten tar vid med frisk luft och fina färger....
//Clas


25 augusti-09
Har hämtat mig bra från Kalmar och laddar nu inför duathlon SM utanför Knivsta den 5:e sept, ska bli riktigt skoj.
Hittade denna länk till sidan som är från min och Gordos tripp när vi cyklade över USA 2004
http://www.byrn.org/TransUSA/tusa.htm , trevliga minnen. Har du någon timme över så titta gärna in där och läs Gordos uppdateringar och titta på lite bilder. Lite som Tour of Sweden i våras, riktigt roliga turer.
Ha d gott,
Clas


21 augusti-09
Allt är bara fint, återhämtningen från Kalmar har gått bra och jag laddar nu inför SM i duathlon den 5:e sept, ska bli riktigt skoj då jag vet att det kommer bra motstånd.
Ha d gott,
Clas


Tävlingsrapport Kalmar Ironmandistans triathlon, tillika SM Ironman.

Har nu äntligen fått lite lugn och ro och funnit tid till att skriva ihop några rader om mitt lopp i Kalmar som jag vann med några minuters marginal efter en tuff strid med loppets 2:a Ted Ås.

Jag bestämde mig ju för drygt 6 veckor sedan att jag var stark nog att köra en Ironman igen utan att riskera hälsan på något sätt, och att göra min comeback till Ironmandistansen efter nästan 3 års uppehåll pga överträning och utbrändhet i Sverige tyckte jag var en lagom grej att börja med. Att Kalmars Ironmandistans tävling också funkar som SM på distansen blev ju en klar bonus då jag trots svenskt rekord på distansen inte har något SM Guld på Ironman då jag valt att tävla utomlans tidigare istället.

Träningen flöt på bra sista veckorna och jag kände mig riktigt laddad när jag äntligen fick åka ner till Kalmar för att spendera de sista dagarna på plats för att kolla banan, vara med på presskonferens mm.

Bodde på stadshotellet bara några 100 meter från tävlingsområdet vilket gjorde allting så enkelt på tävlingsmorgonen, efter en lättare frukost så var det bara att ta cykeln och övriga grejer och gå ner till tävlingsområdet. Efter att ha fått alla saker på plats och gjort en lättare uppvärmning så var det äntligen dags kl 7.00 att ge oss av. Det var nytt deltagarrekord på nästan 600 anmälda med när starten gick så hittade jag ganska snart fritt vatten och kunde simma på. Vi simmade 2 varv på en 1930 m lång bana, det var ganska blåsigt och starka strömmar så det blev inga snabba simtider men jag var ju här för att i första hand få en bra genomkörare och se hur långt jag kommit i min återhämtning och tänkte inte så mkt på tiderna.

Väl ute på cykeln så hittade jag ganska snabbt en bekväm fart, vi körde 3 mil ut och vände, denna ”runda” gjorde vi 3 gånger vilket blir totalt 18 mil. Tack vare vändpunkterna kunde man enkelt se om man tappade eller drog ifrån de andra och jag höll hyfsat jämn fart eller snabbare än de flesta så det kändes bra, men jag lät pulsen styra min fart cyklingen igenom och försökte att inte bry mig om hur övriga körde. Blåste rätt mkt på cyklingen också vilket tog extra på krafterna efter några timmar men överlag så blev det bra cykeltider.

Sen var det dags att växla till den avslutande löpningen, 42.2 km, dvs. ett maraton. Jag växlade som 5:a, bara någon minut upp till 3:e platsen men 14.5 minut upp till Ted Ås som ledde, men precis som tidigare i loppet så tänkte jag inte så mkt på det utan körde på i min fart.

Gick mkt lätt från början och fick hålla igen väldigt mkt för att inte öppna för fort, men efter några km hitta jag en bra rytm och pulsen var stabil så det var bara att köra på. Löpbanan var 7 km ut och vända, och sen samma tillbaka, denna ”runda” sprang vi 3 ggr, så precis som på cyklingen mötte vi varandra ganska ofta och kunde kolla läget hur de andra såg ut.

Jag sprang upp på 2:a plats efter ca 10 km och tog även in på Ted sakta men säkert men körde på i min fart. När vi gick in på det sista av de 3 varven så hade jag tagit in halva försprånget och var nu drygt 7 minuter efter. Jag kände då att andra platsen var säkrad och jag kände mig pigg så jag bestämde mig för att försöka komma ikapp Ted, och om inte det skulle lyckas så skulle han i alla fall få jobba lite för att vinna och förtjäna guldet. Så jag ökade tempot något och fick tider på att jag tog in ganska snabbt, väl ute vid vändpunken med 7 km kvar till mål så låg jag bara 1.38 min efter, men eftersom Ted då mötte mig och såg att jag var på väg ikapp så gjorde han ett försök att hålla hela vägen in i mål så han ökade farten rejält och jag fick öka ytterliggare för att försöka komma ikapp. Det var mkt som for genom huvudet när jag nu sakta tog in meter för meter, mkt av det som hänt de senaste 3 åren gav mig kraft att gå djupare ner i smärtan och bara pressa på, det är många tusen träningstimmar jag lagt ner över åren och nu var det dags att plocka fram det som fanns djupt där inne. I en sådan här situation så tänker jag givetvis också som på alla som över alla år stöttat mig i alla lägen, och det minsta jag kan göra för att bjuda igen lite är väl att övervinna lite (okej mycket) smärta J.

När det var drygt 3 km kvar till mål så kom jag ikapp Ted, och precis när jag kom upp i rygg på honom så försökte han i ett sista desperat försök att vinna öka farten ytterliggare, men nu var jag så uppe i varv med adrenalinet pumpande så jag kunde ganska enkelt gå med, och efter några 100 meter så hittade jag ytterliggare en växel och fick en lucka som växte ganska snabbt, sen minns jag faktiskt inte så mkt förrän jag var i mål, men jag sprang i alla fall på så mycket jag kunde de sista kilometrarna, även fast 1:a platsen såg säkert ut ifrån sidan så kan ju en krampad muskel lätt sätta stopp för triumfen så jag var inte säker på vinst förrän jag korsat mållinjen. Det var en helt sjukt underbar känsla efter målgång, någon som jag fortfarande, nu 5 dagar efter målgång har svårt att sätta ord på. Det har varit 3 långa år sedan min senaste Ironman tävling, 3 år kantat med överträning, utbrändhet, min flickväns bortgång mm. Visste jag att det skulle ta 3 år innan jag skulle kunna köra en Ironman tävling igen så skulle jag nog ha gett upp, men tack vare min familj som ställer upp i alla lägen, mina kompisar som alltid stöttar, och mina sponsorer som aldrig slutar tro på mig så har jag sakta fått huvudet ovanför vattenytan och fått harmoni i kropp och själ vilket har resulterat i att jag nu kunde stå här som vinnare i Kalmar triathlon, som Guldmedaljör på SM och inte nog med det, sätta ett nytt banrekord på denna 15 år gamla tävling, endast 11 minuter bakom mitt eget svenska rekord som dessutom är satt på en lättare bana i Tyskland. Kan jag nu bara fortsätta skynda långsamt så kan man ju bara undra vart detta ska sluta.

Och det bästa med allt i Kalmar var nog att få genomföra denna tävling med hela min familj och många vänner på plats, att få dela denna upplevelse med dom betyder hur mkt som helst.

Riktigt skoj var också det att Paralympics simguld medaljören, världsrekordhållare mm mm Anders Olsson http://www.jarnmannen.com/ gjorde sin första Ironmantävling och detta på ett mycket inspirerande sätt med ett enastående resultat, helt fantastiskt.

Nu sitter jag uppe i svenska fjällen på hotell Tänndalen och vilar ut min kropp och reflekterar på hela upplevelsen i Kalmar, är på ett läger här med övriga i sportsupportgruppen inklusive min flickvän Kristine som hotellet stöttar, se mer på www.sportsupportcenter.se och även fast jag själv inte kommit igång med träningen igen så är det skoj att umgås med andra elitidrottare och fjälluft är ju stärkande för kropp och själ.

När jag tittar lite på framtiden så är det en multisport tävling i Kina i slutet av september med ett svenska lag som väntar, sen blir det lite säsongsvila innan fokus på nästa år börjar. Och med detta lopp i kroppen ska det bli väldigt skoj att se vad nästa säsong kommer att ge, men än så länge så njuter jag i fulla drag av min guldmedalj, banrekord och i största allmänhet mycket treviga upplevelse i Kalmar.

Vill ni se olika reportage som varit i media sedan mitt lopp så titta in på min hemsida www.clasbjorling.com där jag länkat till några sidor, bla SVT .

Nedan är topp 5 resultaten, vill ni se resten av resultaten och även varvsplitarna så titta in på Kalmar triathlons hemsida http://www.kalmartri.com/ eller denna direktlänk http://apps.svensktriathlon.org/competitionresults.asp?type=details&competition_id=271&language=1

Simning Cykel Löpning Totalt

1.Clas Björling 1.01.13 4.34.02 2.47.40 8.26.24

2.Ted Ås 55.57 4.26.07 3.04.01 8.28.40

3.Kristian Hallsten 1.06.11 4.31.48 3.03.17 8.44.06

4.David Näsvik 59.51 4.32.36 3.13.34 8.48.32

5.Antti Antonov 58.55 4.48.53 2.58.03 8.48.47

Vill till sist rikta ett stort, varmt, tack till alla som stöttar mig i min satsning, ingen nämnd och ingen glömd men jag är oerhört tacksam för all support jag får, min satsning skulle inte vara möjlig utan er! Familj, vänner, sponsorer, fans och alla andra är högst delaktiga i detta resultat!

Lev väl!!

Hälsningar

Clas


29 juni-09
Oj vilken värme det har kommit in över landet, ja, allafall i Mockfjärd och krokarna runt här, inte ens i mitt lilla kryp in i källaren kan man få någon svalka, vart är dom sköna 10 grader och regn dagarna ??? så man kan träna utan att spendera resten av dagen under ett istäcke för att återhämta sig :))
 
Skämt å sida, sommar och sol är inte fy skam.
 
Mkt tävlande har det fortsatt varit sen min senaste uppdatering, och Coltings läger som jag var nere och hjälpte till på flöt på enligt planerna och de flesta deltagare verkade vara nöjda och trötta på söndag em när lägret avslutades.
 
På midsommar sprang jag ett mkt fint terränglopp i Orsa som heter Orsa Kajt'n, sprang loppet 3 ggr i början på 2000 talet och vann alla gångerna så denna gång kunde det bara gå lika bra eller sämre, snacka om underläge :). Och loppets startfält var bättre än någonsin så det blev en tuff resa men jag kunde hålla i min hyffsat offensiva öppning och jobba på bra hela loppet igenom, loppet är över 14.8 km och var min längsta löptävling ( inklusive löpningen på triathlon ) på nästan 3 år så jag visste inte riktigt hur länge jag skulle hålla men med facit i hand som lade jag upp loppet bra även fast jag hela tiden tappade mot loppets suveräna vinnare Martin Johansson som nyligen vann sin första världscup i orientering..... Slutresultatet då, jo, jag blev 4:a på en tid strax under 51 min, ca 1.5 min från tiderna jag hade när jag vann förrut men då var jag en 1.07 löpare på halvmaran och till den nivån har jag inte kommit tillbaka till ännu efter min år av övertränings problem....... mkt nöjd med min insats.
Sen var det en helg av traditionellt midsommarfirande med Kristine ute vid mammas sommarstuga i skogarna utanför Mockfjärd, Kristine vann förresten Orsa Kajtns mtb tävling i stor stil.
 
I tisdags var det sedan dags för en mtb cups tävling i Borlänge, inget stort arrangemang direkt men bra träning, fick dock punka halvvägs och fick stanna och fylla på däcket 6 ggr för att ta mig i mål så det blev lite intervall betonat, sen var det lugnt en dag innan det var dags för DM på 5000m, där fick jag tyvärr springa ensam i täten då det inte var några med som kunde hålla min fart, hade siktat på en tid ner mot 15.30 men halvvägs genom loppet började ensamheten och vinden ta ut sin rätt så jag landade på 15.57min men ändå nöjd.
 
Men facit i hand skulle jag sedan ha tagit det lugnt med benen i högläga på någon skuggig plats i några dagar men istället hade jag sedan tidigare tagit åt mig att hjälpa till att bygga upp målområdet mm mm inför Säter triathlons arrangemang över helgen, så där blev det många många timmar fredag-lördag i solen, så sen när jag själv skulle köra deras svenska cup tävling över Olympiska distansen igår söndag så fanns inget kvar i mina ben, jag simmade okej med tanke på mkt bristfällig simträning men väl ute på cyklingen så fick jag syra så fort jag satt på min cykelskorna, det är ju i detta läget som jag nu i efterhand funderar på att det måste vara legalt att bryta, varför fortsätta när musklerna redan är trött, men av någon konstig anledning så körde jag igenom cykligen för att hoppas på att iallafall få ut en hyffsad löpning, men även där var benen trötta från 1:a steg och jag funderade på att kliva av men jag drog istället ner farten och körde igenom, varför vet jag inte men det är väl alltid skönt att få komma i mål på riktigt och med mkt eftertanke så var det bara 2 år sedan jag inte ens kunde cykla 5 min utan att få ligga och vila resten av dagen pga utbrändhet eller nästan inte kunna gå och handla så det var väl ändå med de tankarna någonstans långt inne som gjorde mig tacksam för att jag åtminstonde kunde köra igenom en olympisk triathlon, jag vet ju att det är inte alla förunnat. Men det är inte 10:e platsen som jag är besviken på, placeringen spelade ingen roll, det är mer att jag inte ens var nära att prestera på den nivån som jag ändå lyckats träna mig tillbaka till, och att vara ute på tävlingsbanan på en olympisk triathlon och ha känslan i benen är som dagen efter en Ironman är inte kul, men skoj var iallafall att många var där och hejade på både mig och andra, tack till er alla, och alla tjejer och killar gav oss massa massa vatten på löpningen var också fantastiska, 1 mil är inte långt men när det är 30 grader så är det lång till mål...... och även fast jag drack så gott jag kunde under loppet så tog det över 3 liter vätska och 2 timmar innan jag kunde klämma fram den decilitern urin som dopingpolisen ville ha. Nu kan man ju undra varför dom testar en som kommer på 10:e plats i en svensk tävling, och det gjorde även jag, så jag frågade, och enligt dom så anser dom att jag är påväg tillbaka till toppen och dom vill tydligen ha koll på att jag inte fuskar mig dit, roligt att någon tror på min comeback iallafall :))) Även 1:an och 3:an på dam och herrsidan blev testade ska jag nämna. Och ettan där var Jonas Djurback som har fuskat lite med triathlon igen och gjorde ett starkt lopp, vore skoj att se honom på några 1/2 Ironman tävlingar framöver.....
 
Nej, nu är det dags att lägga benen i högläge som jag skulle ha gjort innan helgen, eller förresten, först en viktig sak, jag har bestämt mig för att köra våran svenska Ironman distans tävling som går i Kalmar den 1:a augusti, den tävlingen är också svenska mästerskap på distansen.
Jag har aldrig kört i Kalmar tidigare och istället för att vänta tills nästa år med Ironman debut efter 3 års uppehåll och då göra det internationellt så tänkte jag att jag lika gärna kan köra Kalmar i år och få debuten på distansen avklarad. Vad ska man då förvänta sig av mig när jag kommer dit, snabba tider och massa rekord ?? Hade hoppats kunna bjuda på det men det är mkt som ska stämma för att göra tider ner mot mitt svenska rekord på 8.15 och en av dessa saker är konkurransen, får att få riktigt snabba tider måste man ha rejält motstånd och eftersom banrekordet är 8.26 i Kalmar så tvivlar jag på att det kommer dit någon som kan komma ner mot 8.15 i år också.
Sen har vi naturligtvis det viktigaste och det är min egna form och styra, och formen är det inget fel på men för att göra en bra bit under 8.30 så krävs det en enorm styrka i musklerna som man bara får genom många månaders/ år av träning, och även fast min form är bra så tror jag inte jag har hunnit träna ikapp det jag har tappat i ren styrkeuthållighet för att springa kring 2.45 vilket är det som krävs för en 8.15 tid.
 
Så min mitt mål är först och främst att få en Ironman tävling i kroppen igen, men jag skulle inte ställa mig på startlinjen om jag inte kände på mig att jag åtminstonde kan göra en tid ner mot 8.30, och kan jag göra det så finns ju möjlighet till vinst, men det får bli en bonus, jag kommer inte att riskera att få gå i 2 mil bara för att jag satsar allt på ett kort att vinna, jag får lita på att ett jämnt upplagt lopp kommer att leda till mitt bästa möjliga lopp, sen är det ju upp till dom andra hur dom kör vilken placering och tid jag får, blir lite som när jag körde för ett svensk rekord i Roth både -05 och -06, jag fokuserar helt på mitt lopp, vilket skiljer sig mkt från om man enbart kör för placering då man tittar mer på hur dom andra kör och man tar mer risker på vägen.
 
Sen vill jag avsluta med att grattulera Kristine som vann mtb långloppet i Eksjö i helgen, nu blir det mkt glass när du kommer hit :))
 
Ha d gott allihopa,
//Clas


11 juni-09
Sitter nu i bilen påväg ner till Borås för att hjälpa Colting på hans triathlon camp som börjar i em och slutar söndag em, ser fram emot en helg fylld med träning i goda motionärers sällskap, blir ju ett lite annats fokus när man är med som ledare men jag hoppas få in några bra pass själv iallafall.
Reflekterar nu tillbaka på förra veckan där jag som jag skrev i min förra uppdatering Blodomloppet i god stil på tisdagen, sen hade jag 3 mkt lugna dagar för att se till att hämta mig lite från Touren, sen i lördags var det marknad i Mockfjärd och del av det är det traditionella Mockfjärdslöpet som tyvärr tappat startande i de äldre åldrarna medans klasserna med de små deltagare ser bara ut att öka. Jag tog detta som ett bra kvalitetspass, står att det är 5 km men med mina 14.42 som jag hade så vet jag att det inte är så i verkligheten tyvärr, förmodligen strax över 4.5, men det spelar väl mindre roll, vann med 3-4 minuter och fick ett bra pass. Sen på söndagen åkte jag med min kära Kristine till mountainbike tävlingen Lida Loop utanför Södertälje, körde ju mkt motocross när jag var yngre och kör en hel del mtb när jag är hemma så nu när Kristine skulle dit och köra så tog jag chansen att vara med för att få ännu ett kvalitets pass, och det fick jag. Var 65 km och jag hade 2.33 tim, kom 5:a i H30 och hade jag kört elitklassen så hade jag blivit 24 tror jag, säger inte så mkt men jag var nöjd, fattas ju både en del i teknik och i benen mot eliten i mtb och jag hade tvärr en punka efter drygt 2 mil, så det finns några placering till att kapa vid ett mer perfekt lopp. Ännu bättre gick det för Kristine som vann dam elitklassen i god stil, Heja Danmark :))
 
Närmast i tävlingsväg väntar Orsa kajtn på midsommarafton, ett mkt trevlig terränglopp på 14 km som jag vunnit 3 ggr tidigare, dock inte sista åren då jag inte varit med, tror inte jag har samma fart i benen nu som då men skoj ska det bli och bra fart träning. Efter midsommar blir det mer tävlingar där hemma med dalacupen i triathlon, DM 5000 m på bana och sen triathlon tävlingar i Säter, så nu gäller det att träna så jag orkar med :))
 
I övrigt med min hälsa och energi så ser det ut som att kroppen kommit till en hyffsad stabil nivå, utifrån sett så är det ju svårt att tro att jag inte är 100% återhämtad från min utbrändhet när jag kan cykla genom Sverige och ser ut att fara runt på alla möjliga arrangemang, och det börjar blir riktigt bra men jag är fortfarande inte 100% när det gäller min mentala stressförmåga, men även här blir det bättre för varje månad och om jag kan fortsätta skynda långsamt även med den biten så ser jag nog en 100% återhämtning i början av nästa år......
 
Appropå något annat så har jag ev en ny sponsor på gång, se bilden, rockstar energy drink, smakar mkt bättre än redbull, monster och alla andra energidrycker jag testat. Ganska nyss kommit till Sverige men kommer att konkurera ut alla andra i branschen..... :))
 
Ha d gott
//Clas


2 juni-09
Efter en lugn resdag hem från Touren igår så sprang jag idag blodomloppet i Borlänge, kontrollmätt bana på 10.2 km, fin bana och över 1000 st som sprang denna sträcka, jätte skoj.
Jag hade inte förväntat mig så mkt då benen kändes rätt sega efter nästan 90 timmars träning de senaste 2 veckorna men döm av min förvåning så flöt det på bra och efter en lite långsam inledning så kunde jag avancera loppet igenom och komma i mål som 2:a, 20 sek bakom ettan som var William Lind som är landslagsorienterare, så det kändes okej att ta stryk av honom denna gång :). Passerade den kontrollmätta milen på 32.50 och banan var lite knixig och hade några korta backar så jag är mkt nöjd med min insats, nu väntar några lugna dagar igen :))
Ha d gott,
Clas


1 juni-09
Sitter nu på flyget på väg till Stockholm ifrån Kiruna efter avslutat ”Tour of Sweden” läger igår. I Stockholm väntar 2 timmar med tåg hem mot Dalarna och Mockfjärd.
Tour of Sweden var för egen del och för de flesta deltagare tror jag en väldigt positiv upplevelse överlag, visst finns det saker att förbättra men för att vara första gången så var det väl organiserat och genomfört.
Jag fick i alla fall in 2 väldigt bra träningsveckor med fokus på cyklingen men även en hel del löpning och bra simpass, blev drygt 230 mil cykel över de 2 veckorna och då hade vi också en dag när vi vilade oss från cykelsadeln.

En av höjdpunkterna på lägret var faktiskt den avslutande löpningen från Kilpisjärvi upp till Treriksröset på dryga 12 km över fjället, tyvärr var vi bara 3 st som gjorde den löpningen då de andra deltagare var nöjda med att cykla så nära man nu kunde komma och avstod löpningen pga. trytande krafter, men att efter 230 mil på cykeln genom Sverige få ge sig ut och springa på fjället och komma till den verkliga destinationen där de 3 länderna möts var en fantastisk känsla, att det sen låg lite snö kvar här och där som vi fick springa över var ju bara en bonus tycker jag själv, medans det avskräckte en del andra J.
Efter löpturen tillbaka till Kilpisjärvi från Treriksröset så åkte vi alla minibuss de 28 milen till Kiruna där vi hade en trevlig avslutnings middag och har alltså har spenderat natten för att resa hemåt idag.

Nu väntar en lugnare vecka hemma i Mockfjärd, hoppas nu få tid över till att damma av motorcykeln och ta några rundor under veckan.
Min flickvän Kristine kommer också upp ifrån Danmark under veckan så jag ser fram emot mkt kvalitets tid tillsammans.

Träningen och de tävlingar jag kört under våren har gått riktigt bra och att kunna genomföra Tour of Sweden på detta sätt är också ett styrkebesked så jag börjar verkligen på att fundera på någon större tävling nu under sommaren eller hösten. Om allt står väl till så åker jag med Flinta tillbaka till Kina i slutet av september för ännu en multisport tävling men jag hoppas också kunna göra Ironman comeback före eller efter det, men först ska jag som sagt njuta av en lugnare vecka innan jag börjar planera något större.

Hoppas kunna få ut lite bilder från Touren under veckan också så håll utkik under bildlänken.

Nu är det dags att återgå till att njuta av utsikten från flygplans fönstret J
Ha d gott,
Clas


25 maj-09
Hej på er.
Då var 8 dagar av 14 avklarade på "Tour of Sweden" och vi har kommit upp till Umeå, hade en 28 mils etapp från Sundsvall upp hit idag. se även
www.slowtwitch.com .
Har kört 150 mil cykel på 8 dagar plus lite simning och löpning så man börja känna i kroppen att man motionerat lite grann :)) Känns dock väldigt bra för egen del och övriga i gruppen håller i bra så det flyter på fint, vi är ca 10 st som cyklar i dagsläget.
 
Imorgon har vi dock en lugnare dag här i Umeå då vi inte kommer att cykla vidare utan bara springa och simma lite här innan  vi cyklar vidare på onsdag för de 5 sista dagarna och sista 100 milen upp till riksgränsen dit vi kommer på söndag, förhoppningsvis håller det fina vädret vi haft i sig så vi slippet snö de sista dagarna.
 
Ha d gott,
Clas 


13 maj-09
Sitter nu på tåget från Örebro ner till Köpenhamn för att vara hos min flickvän där resten av veckan, var i Örebro igår och höll en föreläsning som var anordnad av SISU, mitt ämne var "Idrott, en del av livet". Var ca 120 personer som lyssnade och ställde frågor och efter de drygt 3 timmarna som jag höll på så verkade det som att alla fått lite inspiration och fått med sig något tänkvärt hem när det gäller både träning, vila och livet i stort. Denna föreläsning var ju ingen ren tränings/tävlings föreläsning utan mer inriktat på just det som rubriken löd, "Idrott, en del av livet" och jag tror jag lyckades hålla temat bra. Vet du någon som skulle vara intresserad av att höra mig berätta om träning, tävling, överträning, utbrändhet, målfokusering, kost....... så hör av er.
 
Nu väntar en lugnare vecka i Köpenhamn innan "Tour of Sweden" kör igång på måndag, ska bli grymt skoj att få träna genom vårt avlånga land i 2 veckor med många av mina träningskompisar genom åren och även lära känna några nya människor som delar detta intresse. P å den amerikanska triathlonsidan
http://www.slowtwitch.com/ kommer det att skrivas. Är en amerikan med på turen som kommer att skriva på den sidan. Så håll ur uppdaterade, kommer att bli skoj och jag hoppas själv kunna skriva några dagar iallfall och lägga ut på min sida.
 
Sedan min förra uppdatering som jag gjorde när jag kom hem från Kina så har jag hunnit med att springa 2 löpartävlingar där hemma, först var det DM i terränglöpning, 4 km fullt blås, fantastiskt bra träning, roligt också att löpningen där hemma börjar komma igång så trots en hyffsad insats så fick jag nöja mig med en 5:e plats på drygt 12.06 min. Sen var det dags för "Spring i benen" i Borlänge, 10 km terräng, där gjorde jag ännu en stabil insats och med brist på samma konkurans som på DM så kunde jag enkelt vinna på 32.48 min, bra träning och alltid roligt att vinna :)
 
Efter att det strulat med mina tänkta cyklar inför den kommande säsongen så har Martin Flinta gått in och hjälpt mig med en ram, och sen har cykelcentrum i Borlänge hjälpt till med komponenter, och efter bara några pass så känner jag mig hemma på den, fantastiskt bra och prisvärd cykel som jag högt kan rekommendera.
 
Något som jag hoppas kunna vara med på i början av nästa år, som påminner om Tour of Sweden är en epiccamp
www.epiccamp.com där dom under 16 dagar ska köra från norra till södra Nya Zeeland, jag har varit på Nya Zeeland många ggr och tränat och även kört många epiccamps där men detta kommer att bli något utöver det vanliga, är ni sugna så läs den inlagda texten nedanför mitt inlägg, har ni möjlighet så tveka inte, visst kostar det lite men det kommer att bli en upplevelse ni aldrig glömmer, förutom bra träning i sig så får man ju träna genom ett fantastiskt fint land och få umgås med några av världens bästa triathleter genom tiderna vilket inte fy skam heller. Hälsa arrangörerna från mig så kanske ni får lite rabatt :))
 
Ha d gott och njut av våren.
//Clas
 
 
Going Long,
Very long – Epic Camp length of New Zealand 2010.

Only a few athletes can say they have traversed New Zealand – here is your opportunity to join this select group. Epic Camp New Zealand will start at top of the North Island at Cape Reinga and cover over 2200 km in 16 days before reaching Bluff at the bottom of the South Island. “Since I began racing long course triathlons this has been on my hit list and I can’t wait to see the spectacular parts of New Zealand I have yet to explore” comments camp organiser John Newsom.

Over the past six years Epic Camps have been run in France, Italy, Hawaii, USA, Australia and New Zealand. In that time the Epic Crew have learned what makes athletes tick and most importantly the support they require to get through camps of this nature "Imagine training like a pro for 15 days whilst taking in breathtaking scenery. Epic Camp is all that and more. Every possible need you have is looked after. I've done 4 camps and I have no doubt that every single athlete who has been on the camps will testify to the fact that  there is no possible way they could do that volume or intensity of training without the Epic Camp support and atmosphere.  Bonds you form with other athletes are special ones that will last a lifetime.  To sum up the camp in Aussie speak - its way too much fun to be legal." Says Australian Kona qualifier Andrew Charles
                                                                
Scott Molina is looking forward to the experience “I love this country! There’s still plenty of it that I haven’t seen so this is a great opportunity for me to share the experience and take on the challenge with the type of people I enjoy being around most – fellow Epic Campers.”

Completing an Epic Camp is as much about mental toughness as ability. To qualify you need to have a strong cycling background and be able to ride a sub 5hr30 bike split at Ironman (or similar equivalent). On top of that you need to have an attitude that is going to get you out of bed every day to complete the mission.

The camp will start at Cape Reinga on January 2nd and departures will be from Invercargill on January 18th. There will be 14 days of riding with average daily distances being 150km. On top of the riding athletes will be ‘invited’ to swim the equivalent of the cook strait (26km) in some great open water locations such as Lake Taupo and various scenic runs will be included such as in the Tongariro National Park and at 90 mile beach.

If you would like to find out more information on this unique opportunity please visit www.epiccamp.com


1 maj-09
2009 Baise Outdoor Quest tävlingsrapport

Plats: Baise, Guangxi, Kina, 26-28/4

Då har jag gjort multisport premiär också, lustigt nog så tänkte jag redan förra året att det vore skoj att testa på lite multisport, men det blev aldrig av då, men när en av Sveriges bästa multisportare Martin Flinta ringde mig för drygt en månad sedan och berättade att han fått ett avhopp pga. skada i sitt lag som skulle till Kina för att köra en stor internationell multisport tävling så var jag inte sen att tacka ja.
Övriga i laget som hette Team Sweden/ Worldofmultisport.com var Pär Boqvist från Mölndal och Fleur Pawsey från Nya Zeeland.

Tävlingen skulle vara över 3 dagar med ca 5 till 7 timmars tävlande per dag med grenarna löpning, mountainbike och kajak med inslag av repfirning, nätklättring och grottlöpning.
5 st internationella lag och 15 st lag från Kina skulle stå på startlinjen, och 4 personer i varje lag. Varje dag var också 15 min obligatorisk vila inlagt efter ca halva tävlingstiden.

Efter ett mkt bra 3 veckors träningsläger på Mallorca med ett gäng triathleter så bar det av till Kina med Pär och Martin.
Efter en lång flygresa till Nanning via Peking, och en 7 timmars busstur från flygplatsen till hotellet var vi äntligen framme där tävlingen skulle utgå ifrån. Fleur hade vi mötte upp i Nanning som flög in från Nya Zeeland.
Vi kom till hotellt sent på fredagen så lördagen gick åt till att sätta ihop cyklar och fixa i ordning övrig utrustning innan tävlingen körde igång på söndagen.

Dag 1
Biathlon 16 km
Mtb 35 km
Obligatorisk vila 15 min
Repfirning 90 m
Löpning 16 km inkl 3 km grottlöpning.

Den första tävlingsdagen började med något som heter biathlon, sträckan var 14 km, biathlon går ut på att laget som innehåller 4 personer får bara använda sig av 2 cyklar, så man turas om att cykla och springa.
Vi gick ut ganska hårt och fick tidigt en position bland de 3 första lagen.
Efter biathlon var det dags för en mkt teknisk mountainbike sträcka på drygt 5 mil innan tävlingens 1:a repfirning på drygt 90 m gick av stapeln, något som Pär och Martin ville göra, phuuu J.
Sen avslutades den 1:a dagen med en teknisk löpning på drygt 10 km som inkluderade 3 km grottlöpning med pannlampa.
Efter den första dagen kunde vi summera en bra insats av oss som resulterade i en 2:a plats, drygt 25 min efter 1:a lag och drygt 10 min före 3:e lag.

Tid på etappen: 5.19.17 tim

Dag 2
Kajak 17 km
Mtb 53 km (inkl 15 min vila mitt i)
Löpning 7 km
Repfirning 180 m
Löpning 3 km

Dag 2 startade med 18 km kajak paddling. Som tur var pga. mina lite bristande kajakkunskaper så paddlade vi i 2 manna kajaker så jag fick lite hjälp av Pär som satt bakom mig med att hitta rätt rytm och teknik. Vi växlade sedan som 2:a lag in på en 5 mil lång mtb sträcka som flöt på bra, sen var det 7 km teknisk löpning innan det var dags för ännu en repfirning för en person i laget, Martin ställde upp igen och gjorde den medans vi andra 3 i laget fick springa en extra slinga innan vi mötte upp Martin efter avslutat verk och sprang på ännu en 2:a plats, 19 min efter första lag och drygt 20 min före 3:e lag.

Tid på etappen: 7.14.12 tim.

Dag 3
Mtb 28 km
Löpning 14 km
Nätklättring
Vila 15 min
Löpning 5 km
Kajak 9 km

Inför den avslutande dagen hade vi drygt 45 min upp till ledande lag och drygt 30 till 3:e lag, så om inget oförutsett hände idag så skulle vi sluta som total 2:a vilket vi skulle vara mkt nöjda över, så för att inte riskera något så höll vi medvetet igen lite på dagens 1:a sträcka som var en mtb etapp på drygt 35 km, det hade regnat under natten och duggade även lite nu så det blev en lerig historia men vi klarade oss utan vurpor och mekaniska problem.
Vi växlade sedan över till en mkt fin 14 km löpsträcka längs en å med inslag av både risfält och passage genom mindre byar där ortsbefolkning stod och hejade.
Sen var det dags för dagens tekniska grej vilket var klättring över en å på ett uppspänt nät, denna gång var det jag och Fleur som fick anta utmaningen vilket vi klarade fint innan det var dags för dagens obligatoriska vila på 15 min.
Sen blev det ytterliggare 5 km löpning innan dagens och hela tävlingens avslutande gren, en kajak sträcka på 9 km med inslag av fors skulle tas an. Återigen körde jag och Pär tillsammans vilket gick bra även denna gång, så vi kom hyfsat torrskodda i mål som 2:a på etappen, endast 4 min efter vinnande men 17 min före 3:e lag.

Tid på etappen: 5.17.45 tim

Efter tävlingen:
Senare samma kväll som sista etappen så skulle bussen ta oss de 7 timmarna tillbaka till flyget i Nanning så efter målgång var det bara att åka tillbaka till hotellet och packa ner cykeln, få i sig lite middag, prisutdelning och sen sätta sig på bussen.
Så det är nog först nu när jag kommit hem och fått sova ut lite som jag börjar smälta hela tävlingen och resan till Kina, det var en mkt intensiv vecka men som gett mig väldigt mkt.
Jag är mkt tacksam att Martin ringde mig och jag är glad att kroppen börjar bli så pass stark att jag vågade anta utmaningen och åka med till Kina, det är en upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan. Kina är ju inget land som man annars kanske åker till på semester direkt men nu kan jag kryssa av det på min världskarta över platser jag tävlat på, men det finns nog en stor risk/chans att jag kommer tillbaka dit på fler tävlingar då jag verkligen fick mersmak av både multisport och Kina.
Nu väntar en lugnare vecka innan jag kör igång träningen igen, nästa uppdrag blir ”Tour of Sweden”
vilket är ett träningsläger där vi ska cykla från södra Sverige upp till norra Sverige på 2 veckor, inklusive löp och simträning också naturligtvis. Sen ska väl formen vara god nog för att jag ska ta mig an någon större triathlon tävling men jag avvaktar med beslut ett tag till, just nu njuter jag bara att kroppen börjar bli hel och stark igen och ställer upp på vad jag utsätter den för.

Håll er uppdaterade genom min hemsida som vanligt www.clasbjorling.com.

Resultat totalt:
1. Vibram sport 2000                                         17.04.38 tim
2. Team Sweden/Worldofmultisport.com         17.51.14 tim
3. The North Face Greater China                      18.54.30 tim

Photos, video and news (if your Chinese is up to scratch) scroll down the pages  http://www.8264.com/topic/1248.html
http://u.8264.com/space-16717046-do-album-id-16892-page-1.html
 

Länkar:
http://www.multisport.se/nyheter/nyhet.php?id=732
http://www.multisport.se/nyheter/nyhet.php?id=737


12 april-09
Då har 2 veckor av mitt 3 veckors läger på Mallorca passerat. Vädret har inte varit det bästa men jag har kunnat köra alla pass som planerat och det är väl det som räknas, inte den som kommer hem med bästa cykel brännan :)
 
Bor i ett hus tillsammans med ett gäng andra triathleter från bla högskolan i Falun med Tomas Wiker i spetsen som ledare, är kanon att kunna umgås med likasinnade när man är iväg så här.
 
Har varit dålig på att ta med kamerna på turerna i år men hittade en bra bild från förra året, lite fika på långturerna är aldrig fel.
 
Nu ska jag njuta av sista veckan här, sen ska det bli skönt att komma hem till våren i Sverige.
 
Ha d gott,
Clas


3 mars-09
Då var vi inne i mars månad och det har hänt en del sedan min förra uppdatering inom idrottssidan i alla fall.
Jag har var uppe i Tänndalen några veckor i februari också, dels för träning men sen hade skoter klubben hemifrån en lång weekend resa uppe där så du passade jag på att få in många fina skoter mil i kroppen också, som balsam för själen :)

Jag åkte också i mitten av februari Skinnarloppet på skidor som är ett 45 km lopp, och i söndags åkte jag också vasaloppet. Det var 8 år sedan jag åkte vasaloppet sist så det var skoj att vara tillbaka i färdernas spår. Körde in på tiden 4.39 och på en 160 plats vilket jag är mkt nöjd med, framför allt så är jag nöjd hur kroppen och knopp kändes rent allmänt under loppet men också nu dagarna efter, visst är jag lite sliten men det får man väl vara efter ett sådant lopp. Men nu har jag i alla fall för att vara på den säkra sidan en väldigt lugn vecka för att kroppen ska få hämta igen sig lite, skynda långsamt var ledordet :)

Nu väntar en månad med mindre skidträning och mer cykel träning innan jag åker till Mallorca i slutet av mars, åker dit dels för att komma igång bättre med triathlon träningen men också för att ge kroppen lite sol och värme till min generella återhämtning också. Ska bli riktigt skoj.

Nu står det inte på förrän vårsolen börjar lysa :)

Ha d gott,
Clas


28 januari-09
Då var det dags för en ny uppdatering igen.
Är nyss hemkommen till Mockfjärd efter 2 veckor i Tänndalen där jag njutit av god mat, gott sällskap och god träning på Hotell Tänndalen. Kan verkligen rekomendera er att boka en vecka eller två där uppe. Helt fantastiska tränings möjligheter på hotellet då dom har simbassäng, gym, löpband, testcykel, roddmaskin, paddelmaskin, fullt utrustat testlabb. Och lägg där till utmärka skidförhålladen och god mat så har man allt man behöver. Eller vill man bara slappa en em så ligger man bekvämt i bubbelpoolen eller bastun också :)
 
För att ta det från början sedan den förra uppdateringen så firades julen lugnt hemma och nyåret firades lugnt i Tänndalen.
Sen var jag hem och tog det lugnt en vecka innan jag åkte upp igen i 2 veckor, och nu är jag alltså hemma igen och vilar upp mig och jobbar lite på skolan.
 
Kroppen svarar bättre och bättre på träningen men jag måste fortfarande vara på min vakt och lägga in betydligt mer återhämtning än tidigare, men även den biten blir sakta bättre. Vet inte om jag kommer att kunna köra någon Ironman i år eller om jag väljer att vänta till nästa år. Även fast jag känner att jag är bra pågång så vill jag inte riskera något med hälsan och jag vill heller inte tävla på Ironman igen förrän jag är tillbaka i sub 8.30 form åtminstone. Men förhoppningvis så kommer jag att köra flertalet kortare tävlingar och fortsätta bygga upp kroppen.
 
Känner att det är lätt att bli ivrig när jag känner att det börjar gå bra men jag måste vara smart och se långsiktigt, kan jag vara tålmodig och vänta med en riktig comeback till kroppen är 100 % redo så kommer jag att ha många härliga, snabba år framför mig, men gör jag comeback för tidigt finns chansen att jag återigen bryter ner kroppen och det vill jag inte riskera.
 
Jag har fortfarande mina 2 Kuota cyklar kvar till salu, dom är från 2007 men väldigt sparsamt körda, så vill ni göra ett klipp och ha en fin cykel i många år framöver så passa på nu.
 
Ha d så gott så hörs vi snart igen,
Hälsningar
Clas


17 december-08
Då var det snart jul också, härliga tider.
Jag är nyss hemkommen från 3 veckor i USA. De första 2 veckorna var jag med Per Dicander och gjorde södra Florida både dag och natt, sen den 3:e veckan flög jag till Boulder, Colorado, för att hälsa på Gordo och hans familj som jag inte träffat på nästan 3 år, vi som brukade träna ihop minst 6 månader per år förut, men så är det väl i livet.

Det var 3 veckor som gav mig väldigt mkt, skönt att få komma iväg ifrån mörkret här hemma och att dessutom få göra det med Per gjorde ju allting så mkt bättre. Vi hade 2 väldigt bra veckor i Florida, sen veckan i Boulder gav mig energi på ett annat sätt. Gordo hade 40 års fest och många av mina vänner i USA var där så det var många goda minnen som kom upp, och jag ser så verkligen framemot till min hälsa är 100 % så jag kan åka tillbaka och köra på för fullt igen!! Och nu börjar det bli verklighet att det kommer att hända, kanske det kommer att gå ytterliggare ett år innan jag är tillbaka för fullt men den som väntar på något gott..... :) och tills dess får jag njuta av vad vardagen har att erbjuda fram tills jag är redo för det.

Annars så har det väl inte hänt så mkt sen sist, facktidningen Kollega som kommer ut i en halv miljon exemplar om jag inte är helt ute och cyklar var hit och gjorde ett bra repotage med fina bilder, ni kan läsa den online på sidorna 22-27 på
www.kollega.se eller direktlänken www.e-magin.se

Så nu väntar lite julfirande, det blir en lugn jul hemma, sen över nyår så kanske det blir Hotell Tänndalen igen, få se vilket håll det lutar när julen är över.

Jo, igår förresten så var jag i Borlänge och höll ett föredrag för Banverkets Fritidsförening, berättade lite om vad jag själv pysslar med och försökte svara på deras frågor om träning etc....., kändes bra för egen del och jag tror det var uppskattat, så har ni själva någon sektion, klubb, företag som vill ha lite inspiration i vardagen så hör av er så kommer jag gärna till er och berättar lite.

Sen tänkte jag sälja en av mina våtdräkter, det är 2007 års Blue Seventy Helix, storlek SMT vilket ska passa 168-182 cm och 68-78 kg beroende lite på hur man är byggd. Den är i bra skicka, bara några revor från naglar i axelpartiet och 2 små på benet vilket blir på 1:a tävlingen så varför köpa en ny? :) . Nypris ligger på över 5000:- men får jag 2000:- så är jag nöjd.
Maila mig om ni är intresserade så kan jag skicka någon bild.

Ha d gott nu och jag får passa på att önska er en God Jul och ett Gott Nytt År också,
väl mött 2009 :)
//Clas


4 november-08
Hej på er.
Då var det November också, härligt :),
Sedan min senaste uppdatering som var efter mitt SM Guld i duathlon i slutet av augusti så har det varit lite upp och ner.
Jag tänkte passa på att utnyttja hösten för att jobba med min simning men kroppen ville annorlunda så jag fick lägga det på is och istället så tränar jag lite som jag vill och har tagit åt min vikarie jobb på skolan hemma i Mockfjärd, allt från års 1 till 9;an och i alla ämnen, så det blir bra med variation :)
Fokus är fortfarande att få tillbaka min hälsa till 100 % och få min kropp och knopp i balans igen så det var ett ganska enkelt val att lägga ner hård träningen när jag kände att kroppen inte svarade på träningen. Men några dagar i skogen med motorsågen har det blivit iallafall :), balsam för själen.

I helgen som var så hade vi landslagssamling i Falun, själv så tog jag det ganska lugnt med träningen men jag tycker dessa små läger alltid lyser upp lite i tillvaron när vi får träffas och bo i campingstugor över en lång helg :) så jag är med ändå, och kanske kan man lära dom yngre förmågorna i landslaget något också nu när jag själv börjar få lite rutin på både framgång och motgång.

Har nyss bokat resa till USA dit jag reser om några veckor, först några veckor i Florida för att hälsa på en kompis, sen blir det en vecka i Boulder,CO för att hälsa på Gordo en sväng, han fick ju en dotter här för några veckor sedan så det ska bli skoj att träffa hans familj.

Har ni inte läst senaste nummret av Runners World så får ny skaffa ett ex, där har Mårten Lång skrivit ett stort repotage om min resa de senaste åren med med och mottgångar.
Och som om det inte räckte med det så har TV- sporten även gjort ett repotage som kommer att sändas i sportspegeln nu till helgen, så den 9:e Nov. Så då får ni slå på tv:n.

Så livet rör bra på sig även fast det inte är 40 timmars träningsveckor, men jag känner att livskraften i kropp och knopp sakta återvänder och många pusselbitar börjar falla på plats igen så jag ser mkt ljust på framtiden. Lite semester blandat med träning i USA ska nog sätta ännu mer fart på kroppens återhätmning.

Hoppas ni också får en bra vinter och får ta del av lite ljusa stunder.

Ha d gott,
Clas


I tidningen om Duathlon SM
Dalarnas Tidning »


22 september-08
Hej på er.
Igår, söndag, körde jag SM i duathlon ( 10 km löpning, 4 mil cykel, 5 km löpning ) i Malmö och lyckades i god konkurens att vara först över mållinjen och vinna ett efter längtat SM Guld.

Jag har 4 SM Guld i duathlon sedan tidigare men blev som ni vet rejält övertränad förra året och kunde pga det inte vara med för att försvara mina guld då, men i år har jag sakta kunnat komma tillbaka till träning och tävling igen och att redan nu kunna vara tillbaka som svensk mästare är ett väldigt skönt kvitto på att min uppbyggnad efter utbrändheten fungerar bra och att det inte ska dröja lång tid innan jag ska kunna vara med och kunkurera i världstoppen inom Ironman långdistans triathlon igen där jag har det svenska rekordet på distansen.

Kort beskrivning av mitt guld lopp:
Under loppets först 10 km löpning fick jag en lucka på ca 40 sek som jag sedan kunde behålla under den 4 mil långa cyklingen, sen på sista löpet som var 5 km kunde jag kontrollera loppet och verkligen njuta av att vara tillbaka i den svenska toppen och efter en lugn målgång blev seger marginalen drygt 1 min.
Med min klubb Dalregementet som jag tävlar för tog jag tillsammans med klubbkompisarna Per Dicander och Erik Desmeules ett silver i lagtävlingen vilket var en positiv bonus.

Nu tar jag några lugnare dagar för att verkligen njuta av detta innan jag sakta drar igång träningen igen för att bygga en bra träningsgrund inför nästa år, och med detta resultat i ryggen så ser jag verkligen framemot träningen och nästa års tävlande.

Här är topp 5:

Löpning 10 km:

Cykel 4 mil:

Löpning 5 km:

Totalt:

1.Clas Björling

32.59

58.36

16.58

1.48.33

2.Christian Månsson

33.38

58.35

17.16

1.49.29

3.Kristian Hallsten

35.00

57.53

17.50

1.50.43

4.Petter Persson

35.39

57.11

18.41

1.51.31

5.Pasi Salonnen

34.07

59.09

19.09

1.52.25

Bifogar några bilder från tävlingen

Stort tack till alla min sponsorer och alla andra vänliga människor som gör min satsning och comeback möjlig.

Stor kram till er alla,
Hälsningar
Clas Björling
www.clasbjorling.com
070-3558037


27 augusti-08
Hej på er,
hoppas ni haft en bra sommar.
För egen del så har sommaren varit bra, min egna hälsa har blivit bättre så jag har kunnat börja köra kortare tävlingar som gått väldigt bra, även fast det varit sk motionslopp så har konkurrensen varit bra, så flåset är det inget fel på, men någon Ironman är det inte på tal om i år utan fokus blir att förbättra min simning för att jag ska kunna vara med och konkurera bättre på kortare distanser framöver och få "lättare" mentala långdistans lopp då jag slipper jaga i 8 timmar utan kunna ligga med på cykeln och sen springa ifrån dom allihopa :)

Sorgen och saknaden efter Kristys olycka är fortfarande väldigt stor men jag lär mig sakta att leva med det och med facit i hand så är det inget jag kan göra åt faktat att olyckan har hänt så jag försöker bara kämpa vidare med mitt liv, om inte i respekt till Kristy som misste sitt. Vilket kan vara lättare sagt än gjort men det sista Kristy ville var ju att jag skulle bara ligga här och tycka synd om mig själv så jag försöker finna energi i att hon varje morgon sparkar mig ur sängen för att ta vara på mitt liv, så det försöker jag göra med henne i mitt hjärta.

Så efter alla dessa prövningar jag har fått gå igenom så hoppas jag nu att det får vara lugnt ett tag så jag kan fortsätta bygga upp min hälsa, och fortsätter det som det gör nu så ska jag definivit kunna vara tillbaka på allvar till nästa år. Det har varit väldigt skönt och roligt att komma tillbaka på tävlingsbanan redan i år, även fast det bara så här långt bara varit mindre tävlingar, älskar känslan att konkurera ute på tävlingsbanan, det är en kick som är svår att få någon annanstans.

Nu ser jag framemot höstens lugn där focus ligger på simträningen och några löptävlingar om formen håller i sig.

Förhoppninsvis dröjer det inte 5 månader till nästa uppdatering men som ni säkert förstår har jag haft fokus på andra saker, men hoppas som sagt det får vara lugnt ett tag nu.

Fotot är från toppen på Funäsdalsberget. Jag kom 4:a i ett backrace som gick upp dit när jag var uppe och tränade i Tänndalen
www.sportsupportcenter.se . Loppet var ca 2.5 km med över 300 höjdmeter så det gick uppför vill jag lova :) Men skoj var det.

Ha d gott och sköt om er så hörs vi snart igen,
Clas


kristy

20 mars-08

Vet inte vad jag ska skriva, men det är med stor sorg och tomhet som jag försöker få ihop några rader för att uppdatera er som inte redan visste det att min flickvän under många år och en av mina allra bästa kompisar, Kristy Gough, omkom söndagen den 9:e mars när hon blev påkörd av en bil när hon var ute och cykeltränade med en grupp i San Fransisco trakten, en annan cyklist omkom också.
Här är några länkar om ni vill läsa mer.
sfgate 1 »
sfgate 2 »

Jag flög givetvis över dit så fort jag kunde för att vara med på minnes cermonin osv och för att försöka smälta det som har hänt, men nu har det gått 10 dagar sen olyckan och jag är fortfarande kvar i USA för att sörja med och stötta resten av hennes familj, men hjärnan vägrar fortfarande att acceptera vad som har hänt. Och det känns helt overkligt att jag inte ska få hålla om henne igen, inte i detta liv iaf. Som det ser ut nu så reser jag hem igen på tisdag för att fortsätta bearbeta den stora saknden på hemmaplan.

Min egna hälsa har blivit mkt bättre de senaste månaderna men det känns inte speciellt viktigt just nu.

Finns väl inget mer att skriva mer än att jag har bra stöd från alla runt omkring, STOR kram till alla er, det betyder jätte mkt även fast jag har svårt att visa tacksamhet just nu, och förhoppningvis så kommer smärtan och saknaden att lätta lite med tiden även fast det känns hopplöst just nu.

Kram.
Clas


10 januari-08
Då var det 2008 och ett helt nytt år ligger framför oss.
Var ett tag sedan min senaste uppdatering men det har inte hänt något speciellt. Har jobbat vidare på skolan och kommer att fortsätta några månader in på detta år också, sen får vi se vad som händer senare i vår.
Efter ett trevligt julfirande hemma i Mockfjärd så åkte jag upptill Tänndalen
www.sportsupportcenter.se för att åka lite skidor, skoter och njuta lite.
Återhämtningen fortsätter gå två steg framår och ett bakåt så senare i vår ska jag nog vara skapligt på benen för att kunna göra lite planer för resten av 2008. Hoppas kunna komma iväg till USA en sväng för att få lite möljöombyte.

Det finns en ny artikel på Gordos sida
http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/ som jag skrivit om vad man kan göra om man måste ta ett break från tävling och träning. Saker som jag lärt mig under 2007.

Gott Nytt År på er så höra vi snart igen.

//Clas


10 november-07
Vinterna har kommit på allvar på dessa breddgrader vilket känns bra, hoppas nu bara kylan håller i sig så snön får ligga kvar.
Sedan min senaste uppdatering så har jag börjat jobba mer på skolan vilket känns kanon. Kommer att jobba mkt fram till jul iallafall sen får vi se vad som händer efter det. Förra veckan var det höstlov i skolan så då var jag var upp till Tenndalen 4 dagar förra veckan för att träna lite och träffa en doktor.
Jag är ju med i ett projekt där uppe www.sportsupportcenter.se .
Sen hade vi landslagsläger i Falun resten av veckan så torsdag em till söndag. Det var väldigt trevligt att umgås med likasinnade och få känna på lite grupp träning.

Jag har skrivit ett ny artikel till Gordos sida http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/ som handlar om hur man kan undvika överträning och vad jag har lärt mig från vad jag har gått igenom. Det kommer förmodligen att ta någon dag/vecka innan han lägger ut den min kika in lite då och då.

Sen har jag lagt ut lite fler bilder under länken bilder ovan, var på mc semester i Norga med ett gäng kompisar i sommras så ett album är därifrån, sen är det ett album med lite blandade bilder.

Så det rullar på ganska bra, har hittat en bra harmoni med jobbet på skolan och lite träning på kvällar och helger.
Denna tid är ju då jag hjälper far att hugga ved i skogen som ska täcka nästa års förbrukning med att värma upp huset se några helger har jag varit ute och huggit ved, och det blir några fler helger innan vi är klara, att vara ute i skogen och hugga ved är väl bland det bästa som finns när det gäller att kombinera bra fysisk träning med att rensa lite i själen, det är som hård yoga för kroppen :)

Nästa vecka ska jag åter åka upp till Tenndalen några dagar och jag tror dom har fått så pass mkt snö där så det går att åka längdskidor, så det ska bli rikigt skoj. Åkte ganska mkt skidor för 6-7 år sedan men har sen varit borta de senaste 6 vintrarna så nu ser jag fram emot att få åka lite skidor, tror det är väldigt bra uppbyggande träning för triathlon. Både för kropp och själ, sen kommer man ju ut i friska luften också.
Finns några live kameror uppsatta i Tenndalen så man kan se hur vädret är, klicka på följande länk http://www.hamrafjallet.se/webkamera/webcamtop.htm

Så min uppbyggnad fortsätter sakta i rätt riktning och nu när jag sakta börjar hitta tillbaka till en mer balancerad tillvaro så kommer det att påskynda uppbyggnaden vilket känns väldigt stimulerande.

Sköt om er tills vi hörs igen.
Hälsningar
Clas


30 september-07
Hej på er.
Då var det sista september och hösten har kommit på allvar vilket faktiskt känns skönt, detta är årstiden att hämta andan lite efter för dom flesta en hektisk sommar, hösten känns helt enkelt ganska kravlös och det är okej att vara lite lat och inte göra massa måsten.

Själv har jag fortsatt att göra framsteg och har kunnat göra både korta hårda pass och även några cykelpass på över 3 timmar vilket jag inte kunnat drömma om innan sommaren. Men framför allt de långa cykelpassen gör mig trött så jag får vila väldigt mkt men konstigt vore det väl annars.

Sedan förra veckan så är jag inne i en längre återhämtningsperiod efter att jag har haft 3 månader med stegrande bra träning, även fast jag har haft flera vilodagar i veckan och var 3:e vecka som återhämtningsvecka så vill jag inte riskera något utan ge kropp och själ en längre återhämtningsperiod precis som jag gör efter varje säsong. Men för att inte bara gå hemma och fundera på träning å tävling hela dagarna så vikarierar jag jag lite på Mockfjärdsskolan och jag läser även lite engelska på komvux för att förbättra mitt ord förråd och grammatiken. Har märkt det att ett måste för att jag ska läka kroppens stress system som för mig är lite slitet är att göra saker som får mina tankar på andra saker än min idrotts karriär, så vad kan då vara bättre än stökiga elever och lite engelska :)

I övrigt så fortsätter jag att bruka min Bremer 3000 magnetmatta, men jag har också testat en intressant produkt som heter Bestway som jag kommer att skriva om lite mer senare. Det är en liten flaska med syredroppar som man doppar i ett glas vatten och dricker några gånger per dag. Alla kroppens celler behöver ju syre för att fungera och på detta vis kan man öka syretillförseln till cellerna med alla positiva effekter det ska ha. Jag ska försöka hitta någon bra länk att länka till för att ni ska kunna läsa lite mer själva om denna produkt som jag tycker är hel intressant.

Sen har jag skrivit några fler artiklar till Gordos sida som ni kan läsa om ni vill, finns dock bara på engelsk version, http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/ . Vid ett senare tillfälle kommer jag att lägga ut dessa på min sida också, men titta in på hans Gordos sida, finns mkt skoj att läsa där.

Sen har jag blivit involverad i ett projekt uppe i Tänndalen, läs mer på www.sportsupportcenter.se . Också en helintressant grej vilket för mig kommer att vara mycket värdefull då jag kommer att kunna vara hemma i Sverige mer under uppbyggnadsperioden och bedriva bra alternativ träning i form av skidåkning då det är mkt snö säkert där uppe. Man tycker ju att trakterna där jag bor ligger långt norrut men tyvärr blir det mer och mer snöfattigt här och blir det en vinter där det är varannandags väder med snö och regn, ja, då går det ju inte att bedriva vare sig bra cykel eller skidåkning, men i och med denna satsning i Tänndalen så är ju snötillgången säkrad.Bilden bredvid texten är ifrån Tänndalen då jag var uppe där för 2 veckor sedan och den första snön kom, är det inte härligt :)

Så nu tar jag lite välförtjänt höstvila/återhämtning vilket jag hoppas ni gör också. Känner på mig att det blir ett långt och hektiskt 2008 så det gäller att komma dit med fulladdade batterier.
Ta en varm choklad och kryp ner under filten :)

Hälsningar
Clas


20 augusti-07
Hej på er!
Jag vill uppdatera sidan med en liten uppdatering för att meddela den för mig glädjande nyheten att efter nästan precis på årsdagen sedan min senaste triathlon så deltog och vann jag i lördags triathon tävlingen Sifferbo trippeln i just Sifferbo.

Dagen efter tävlingen i Sifferbo så gick Ironman tävlingen i England som var min sista tävling förra året, tävlingen i England förra året gick i sig bra och jag tog mig in på den 2:a plats, men vad jag inte visste då var att det pga a grov överträning och en kraftig virus infektion skulle ta 364 dagar till min nästa triathlon tävling. Det har varit ett långt år med många turer till olika doktorer i Sverige och utomlands och det tog mig ett bra tag innan jag hitta ett bra team med rätt tränare, doktor och labb som kunde på bästa möjliga sätt guida mig tillbaka på rätt spår igen.

Så efter ett år med mkt kaos i mitt liv så var det som en seger att bara kunna ta sig till startlinjen på denna lilla tävling i Sifferbo, att sedan lyckas vinna kändes då bara som en bonus men visst finns tävlings jävulen kvar i kroppen det fick jag då positivt erfara, men från tränaren hade jag fått klarteckan att gå på för fullt om jag kände det och efter en försiktig inledning så kunde jag pressa på för fullt mot slutet och kroppen svarade bra.
För att ta loppet från början så var distanserna måttliga 350 m simning, 12 km cykel och 4.4 km löpning, inget mot en Ironman kanske men ju kortare distans ju fortare ska det ju gå så det blir ju jobbigt på sitt sätt.
Jag var 4:a upp ur vattnet och jobbade mig upp till en 2:a plats till slutet på cykligen, där växlade jag till löpningen 40 sek eller så efter ledaren, men jag hitta ganska snabbt löparbenen och kunde med 2 km kvar till mål gå upp i ledningen och vinna med 39 sekunder, även om det inte var något VM så kändes segern extra bra med tanke på allt man gått igenom det senaste året.

Resultat:
1. Clas Björling
2. Nico Axelsson
3. Erik Desmeules

På hemsidan www.sifferbo.com så finns kompletta resultat och bilder från tävlingen.

Med denna lilla tävling i kroppen ser jag ännu mer framemot att sakta men säkert under hösten och vintern fortsätta bygga upp kropp och knopp för att förmodligen redan till nästa säsong komma tillbaka till idrotten ännu bättre än vad jag någonsin varit tidigare. Tidigare när jag skrivit dessa ord har jag haft svårt att riktigt veta om det skulle bli verklighet redan till nästa år men med framstegen jag gjort under sommaren och med denna tävling i kroppen så vet jag att det kommer att ske och det är en härlig känsla som jag har väldigt många att tacka för att jag får möjlighet att uppleva igen.
Men samtidigt har jag under detta år fattat att det finns andra saker utanför idrotten som också betyder mkt och med lite distans till idrotten så kommer även det att hjälpa mig till en bättre idrottsman.
Så även fast jag har en bit kvar till att vara 100 % återhämtat så njuter jag av fulla drag av att ha kommit så här långt tillbaka, med facit i hand så är det trots allt "bara" 7 månader sedan jag däckade totalt borta i USA och jag kunde inte lämna huset på flera veckor, så med detta i baktanke så har jag kommit en väldigt lång väg tillbaka men jag ger mig inte förrän jag är tillbaka till 100 % och detta sker lugnt och metodiskt, inget fuskbygge vill jag ha :)

Fortsätt gärna följa min resa tillbaka till världstoppen som vanligt på min hemsida www.clasbjorling.com.

Tack för erat stöd, skulle aldrig ha kommit så här långt utan det.
Varma hälsningar
Clas Björling
www.clasbjorling.com


17 juli-07
Var nästan en månad sedan jag uppdaterade sidan sist och min energi har bara blivit bättre och bättre. Jag tränar 5-6 timmar i veckan och känner mig bara starkare och starkare vilket känns kanon. Jag har gjort uppföljde tester på alla avancerade tester som jag gjorde i USA i vintras och dom styrker att jag är påväg åt rätt håll. Jag fick kontakt med ett labb i Danmark som gör dessa tester i Europa så det var perfekt att inte behöva resa över till USA för att göra detta.

Jag har sedan 6 -7 veckor tillbaka använt en magnet matta som heter Bremer 3000 och tycker jag har fått mkt positiva resultat av den. Elit cyklisten Susanne Ljungskog använder också mattan och har gjort ett längre tag i sin träning för återhämtning.
För mer info om magnet terapi kolla på
http://www.timeoutstudio.se/

Som ni kan se på bilden så har jag också skaffat annat fordon för att skydna på återhämtningen och göra min meditation på :)

Jag var också till Säter när SM tävlingarna gick där för någon vecka sedan och tog emot mitt pris från Svenska Triathlon Förbundet för Årets manliga triathlet 2006. Mkt uppskattat pris att få.

Så nu har det verkligen stabiliserat sig för mig, känns helt underbart att vara igång med träning igen, kommer nu att sakta men säkert över månaderna som kommer att öka träningsmängden lite allt eftersom kroppen blir starkare och starkare, men lägga in återhämtningsveckor var 3:e vecka för att verkligen vara säker på att ta vara på träningen och bygga upp mig igen.

Jag skriver också lite artiklar till min kompis Gordo, dessa kommer jag att lägga ut på min sida vid ett senare tillfälle men just nu kan ni läsa dom på Gordos sida ( endast engelsk version ) http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/ dom 2 första handlar om mitt liv fram till idag. Den ena finns publicerad på hans sida redan nu och del 2 kommer inom någon vecka.

Hoppas ni alla njuter av sommaren, någon riktig värme har vi väl inte fått ännu men den kommer.

Jag hörde förresten ett bra uttryck som jag tog fasta på.

"Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, men kom ihåg att det är imotvind och inte i medvind som en drake stiger uppåt"

Trevlig sommar
//Clas