logga
STARTSIDA
OM MIG
COACHING
FÖRELÄSNING
TRIATHLON
KONTAKT
Kort information

Yrke: Professionell Triathlet (2003-2011), idag personlig tränare i triathlon och föreläsareclas
Adress: Videvägen 25, 785 42 Mockfjärd
Tel:
070-3558037
Bor:
Mockfjärd i hjärtat av Dalarna
Född:
780613

Tävlingsklubb:
KBK BIKES

Tävlingsformer:
Triathlon, duathlon, löpning, multisport (och motocross men det håller jag utanför denna sida :))

Våtdräkt:
Colting wetsuits
Cykel: Cervelo
Löparskor: Hoka one one

Idrottsbakgrund: Vedhuggare

Clas "The Baron" Björling

Jag började styrketräna vid 15 års ålder på Mockfjärds atletklubb, nötte skivstänger där i några år innan jag bestämde mig för att genomföra en ”svensk klassiker”. Genomförde den –97, året därpå blev det några fler långlopp och motionstävlingar innan jag till säsongen –99 började satsa mer seriöst mot en karriär inom idrotten.


Detta efter att jag ryckt in i lumpen och några befäl ”upptäckt” min talang för uthållighetsidrotter. Under samma tid kom jag också i kontakt med en triathlon klubb i Falun, jag testade några triathlon tävlingar och jag var fast i sporten. Jag valde trots detta att satsa på bara löpning i några år men tyckte att detta med triathlon var roligare så jag körde några triathlon tävlingar och märkte att ju längre distansen var ju högre upp i resultatlistans kom jag.


2001 tog jag SM bronset i långdistans triathlon och blev uttagen till att i elitklassen köra ITU: s långdistans VM i Danmark senare samma år, detta år valde ITU för första och förmodligen sista gången att köra sitt VM på långdistans över Ironman distansen vilket var bra för mig. Det var min första Ironman distans tävling så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men dagen slutade med en 22:a platsen på tiden 9.05 tim med split tiderna 1.05 tim på simningen, 4.57 på cyklingen och en 2.59 mara vilket jag var helnöjd med, vi tog också brons i lagtävlingen vilket gjorde min dag ännu bättre.


Året efter i mars körde jag IM NZ och var 12: a totalt, vann min age group och kvalade till IM Hawaii som gick i oktober samma år. På Hawaii lyckade jag också vinna min age group och jag bestämde mig för att börja köra i elitklassen året efter. Så från 2003 har jag tävlat i elitklassen vilket var ett bra beslut då jag blev 4:a i Ironman på Nya Zeeland detta år.


Under 2002 till 2004 körde jag också en del duathlon tävlingar i Europa, framför allt Powerman serien men också ITU:s VM där jag blev 14:e. Jag har också en 5: e och 7: e plats från långdistans VM i duathlon som jag körde 2002 och 2003. Jag tog också SM guld i duathlon 2001, 2002, 2003, 2006 och 2008.


2004 var väll lite av mitt genombrotts år inom Ironman då jag var 2: a i IM NZ och 3: a i IM Brasilien och satte ett nytt löp rekord i båda loppen, sprang en 2.42 mara i IM NZ och en 2.44 mara i IM Brasilien.


I Ironman på Nya Zeeland 2005 kom min första motgång inom Ironman, jag var i bra form men åt för mkt gel under cyklingen i förhållande till vätskan jag tog in vilket resulterade i olidliga magkrämpor på löpningen och jag var tvungen gå sista 20 km in i mål. Så då hade man testat på hur det kändes och det är inget jag vill vara med om igen, vare sig magkrämporna eller att gå sista 2 milen.

Men redan samma sommar fick jag lite revansch då jag i tyska Roth slog Jonas Coltings 4 år gamla svenska rekord på Ironman distansen, gamla rekordet löd 8.26 , nu var det nere på 8.21.


Jag avrundade säsongen 2005 men en helt okej 4:e plats i Ironman Wisconsin.


Inför 2006 satsade jag hårdare än någonsin vilket tyvärr resulterade i bältros under våren och jag fick ställa min tänkta Ironman tävling i Arizona som jag satsade mot i april.


Men precis som 2005 så skulle jag senare få lite revansch då jag i juli slog mitt eget svenska rekord, och precis som året innan så skedde detta i Tyska Roth. Nu var rekordet nere på riktigt bra 8.15tim.


Innan tävlingen i tyskland tog jag mitt 4: e SM guld i duathlon. Hade tyvärr missat duathlon SM 2004 och 2005 pga Ironman tävlingar men detta år passade det bra då dom flyttade arrangemanget från hösten till tidig sommar.


Jag fick också en fin avslutning på 2006 då jag i augusti blev 2: a i Ironman UK.
++++ kalmar
Efter tävlingen i England hade jag svårt att få kroppen att prestera igen och jag blev bara mer och mer stressad mentalt vilket faktiskt gjorde att jag 4 månader senare knappt kunde ta mig ur sängen, och för att göra en lång historia kort så hade jag drivit mig själv till utbrändhet varpå flera svåra år följde med att vända den nedåtgående spiralen och bygga upp kroppen och knopp igen. Med professionell hjälp så lyckades jag komma tillbaka och 2009 vann jag SM på Ironman distansen och satte även ett nytt banrekord. Efter detta hade jag svårt att motivera mig till hård träning för jag visste vad den hårda belastningen tidigare hade gjort med min kropp och knopp. Samtidigt hade jag fått flera förfrågningar på att komma ut och föreläsa om min resa och även en del som ville att jag skulle hjälpa dom med träningsupplägg. Detta tillsammans ledde till att jag den 15/12-11 gick ut med att jag lägger av min med elitsatsning i triathlon för att satsa mer på ett liv som föreläsare och personlig coach/tränare, ett beslut jag inte ångrar då jag tycker det är grymt skoj att få använda all min erfarenhet till att hjälpa andra nå sina mål och drömmar. Är det någon ni vill veta mer om så titta in på sidorna coaching respektive föreläsningar ovan.

Kör hårt, men smart!
Clas